Tuesday , 19 March 2024

ΠΡΟΣΟΧΗ: Νέα απάτη με απατηλό sms για δήθεν απενεργοποίηση χρεωστικής τραπεζικής κάρτας

Την προσοχή των πολιτών για νέα απάτη με απατηλό sms για δήθεν απενεργοποίηση χρεωστικής τραπεζικής κάρτας εφιστάη ΕΛ.ΑΣ. Συγκεκριμένα πρόκειτια για περίπτωση εξαπάτησης πολίτη στην Πιερία, για την οποία ενημερώνει το κοινό η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της προληπτικής δράσης της, με στόχο την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών.

Ειδικότερα, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης διεξάγεται έρευνα για υπόθεση εξαπάτησης πολίτη, από τον οποίο επιτήδειοι κατάφεραν και αφαίρεσαν 18.530 ευρώ, από τον τραπεζικό λογαριασμό του.

Το θύμα έλαβε μήνυμα (sms) στο κινητό του τηλέφωνο, όπου εμφανιζόταν ως αποστολέας τράπεζα και τον ενημέρωνε δήθεν ότι η χρεωστική του κάρτα έχει απενεργοποιηθεί και θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί εκ νέου.

Για την ενεργοποίηση έπρεπε να χρησιμοποιήσει υπερσύνδεσμο (link) που εμφανιζόταν στο μήνυμα και τον οδηγούσε σε ιστοσελίδα που προσομοίαζε την ιστοσελίδα της τράπεζας, ζητώντας να εισάγει το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό χρήστη (password) του τραπεζικού του λογαριασμού (e-banking).

Έτσι κατάφεραν να υφαρπάξουν τα παραπάνω στοιχεία και να έχουν πλήρη πρόσβαση στον τραπεζικό του λογαριασμό, όπου μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα πραγματοποίησαν τέσσερα εμβάσματα σε τραπεζικό λογαριασμό, συνολικού χρηματικού ποσού 18.530 ευρώ.

Με αφορμή το περιστατικό αυτό, η ΕΛ.ΑΣ. προτρέπει τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση που λάβουν παρόμοια ειδοποίηση είτε μέσω μηνύματος (sms), είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), να διαγράφουν το μήνυμα και σε καμία περίπτωση να μην «πατάνε» πάνω στον υπερσύνδεσμο (link).

Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι τράπεζες ποτέ δεν στέλνουν μηνύματα (sms) στο κινητό τηλέφωνο ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (emails) των πελατών τους, ζητώντας τους να εισάγουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό χρήστη (password) του τραπεζικού τους λογαριασμού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *