Friday , 19 April 2024

Προσχέδιο Προϋπολογισμού: Επτά μέτρα για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων

Επτά μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, περιλαμβάνει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Πρόκειται για τα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum:

1. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, εισοδηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, με κόστος 770 εκατ. ευρώ.

2. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για κατοίκους μικρών, ακριτικών νησιών της χώρας, με κόστος 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

3. Παράταση της εφαρμογής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες ως το τέλος Απριλίου, με συνολικό κόστος 150 εκατ. ευρώ.

4. Παράταση της προθεσμίας καταβολής κάθε φορολογικής και ασφαλιστικής οφειλής για όσους πλήττονται από τον κορονοϊό ως το τέλος Απριλίου κι εν συνεχεία η καταβολή σε ορίζοντα 12 ή 24 μηνών.

5. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα κατά 3 μονάδες, με κόστος 820 εκατ. ευρώ.

6. Θέσπιση του μέτρου των υπερ-εκπτώσεων για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου.

7. Θεσμοθέτηση προγράμματος επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας, που ξεκινά τον Οκτώβριο και θα «τρέξει» μέχρι εξαντλήσεως του κονδυλίου των 350 εκατ. ευρώ.

Το βασικό σενάριο του προσχεδίου του προϋπολογισμού προβλέπει ότι η ύφεση φέτος θα διαμορφωθεί στο επίπεδο του 8%, με ανοιχτό βέβαια το ενδεχόμενο επιδείνωσης της οικονομίας σε περίπτωση που χρειαστούν πρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *