Thursday , 28 March 2024
×éüíéá óôçí ÁèÞíá, óôéãìéüôõðï áðü ôçí ÊçöéóéÜ. Ôñßôç 8 Éáíïõáñßïõ 2019. (EUROKINISSI/ÂÁÓÉËÇÓ ÑÅÌÐÁÐÇÓ)

Προ των πυλών ο χιονιάς – Πού αναμένονται χιόνια σήμερα, αύριο, μέχρι και την Τρίτη

Χιονοπτώσεις αναμένονται από σήμερα το μεσημέρι σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας και από το απόγευμα της Χαλκιδικής, ενώ βροχοπτώσεις αναμένονται το μεσημέρι και απόγευμα σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Πιερίας, που θα δώσουν τη θέση τους και αυτές σε χιονοπτώσεις ή χιονόνερο κατά τη διάρκεια της νύχτας απόψε (Παρασκευή προς Σάββατο). Τις ίδιες περίπου ώρες, βροχοπτώσεις αναμένονται και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Χαλκιδικής, ενώ οι άνεμοι θα φτάσουν κατά τόπους έως και τα 5 μποφόρ.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου συνοψίζει όλα τα τελευταία δεδομένα:

Οι χιονοπτώσεις που θα εκδηλώνονται την Κυριακή στο Αιγαίο αναμένεται να γίνουν κατά τόπους ακόμα πιο έντονες κατά τη διάρκεια της Δευτέρας αλλά και να επηρεάσουν κυρίως μετά το μεσημέρι και αρκετές ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής.

Οι πιο πυκνές χιονοπτώσεις θα πρέπει να σημειωθούν κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας μέχρι και τις πρωινές – προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης.

Ο κ. Αρναούτογλου καλεί όσους ταξιδέψουν στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας προς το μεσημέρι της Δευτέρας και μετά να γνωρίζουν ότι οι χιονοπτώσεις κατά τόπους εκεί θα είναι πυκνές και η ορατότητα πολύ περιορισμένη σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους (χιονοθύελλα).

«Οσον αφορά στην Εύβοια τα πράγματα δείχνουν ακόμα πιο δύσκολα, καθώς το ύψος του χιονιού στα ανατολικά παράκτια αλλά και ορεινά τμήματα δεν αποκλείεται να ξεπεράσει και τα 40-50 εκατοστά συνοδεία πολύ ισχυρών ανέμων (χιονοθύελλα)!».

Από την πλευρά της η μετεωρολόγος του Σκάϊ, Χριστίνα Σούζη, εκτιμά ότι αύριο Σάββατο σε πρώτη φάση θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες στις ανατολικές και νότιες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.

Χιόνια αναμένονται επίσης βαθμιαία προς το μεσημέρι και σε περιοχές της Θεσσαλίας, Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, Πελοποννήσου σε χαμηλά υψόμετρα, φαίνεται πάντως ότι τα φαινόμενα στα ηπειρωτικά μέχρι αργά το βράδυ θα εξασθενήσουν.Η ένταση των ανέμων υπολογίζεται να φτάσουν τα 7-8 μποφόρ στα πελάγη, ενώ η θερμοκρασία θα υποχωρήσει αύριο σε μονοψήφια νούμερα στα ανατολικά ηπειρωτικά.

Στη δυτική Μακεδονία επίσης και τα ορεινά της Ηπείρου θα ξεκινήσει ο ολικός παγετός, η θερμοκρασία δεν θα ανέβει πάνω από το μηδέν καθ’όλη τη διάρκεια της μέρας.

Το πρωί της Κυριακής θα ενταθούν τα φαινόμενα στο Αιγαίο και στη συνέχεια στην Πελοπόννησο. Αργότερα τα χιόνια θα περιοριστούν στις νοτιότερες περιοχές, ωστόσο οι χιονοπτώσεις θα είναι μικρές

Δεν αποκλείεται και στην Ανατολική Στερεά να υπάρξει μικρή χιονόπτωση.

Αργά το βράδυ αναμένεται να ενταθούν τα φαινόμενα στη Βόρεια Ελλάδα , από το νέο σύστημα της Δευτέρας.

Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν χαμηλά, με τους ανέμους που θα πνέουν να είναι βόρειοι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *