Thursday , 25 April 2024

Πρωταθλητές Ευρώπης οι Έλληνες ελεύθεροι σκοπευτές

Του Γ. Κατσιάνη

Μπορεί ο Αμερικανός ηθοποιός, Μπράντλεϊ Κούπερ να αποτελεί τον δημοφιλέστερο «Ελεύθερο Σκοπευτή», όπου στην ομώνυμη ταινία υποδύεται τον Τεξανό πεζοναύτη, Κρίς Κάιλ, ωστόσο τα πρωτεία, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατέχουν τα στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. 

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει η πρωτιά της ελληνικής ομάδας στον διεθνή στρατιωτικό διαγωνισμό Ελεύθερων Σκοπευτών «European Best Sniper Team Competition 2022» που πραγματοποιήθηκε στο Hohenfels της Γερμανίας και διοργανώθηκε από το Joint Multinational Readiness Center (JMRC) της 7th Army Training Command των ΗΠΑ.

Οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ κατέκτησαν την πρώτη θέση μεταξύ 36 ομάδων από 18 χώρες (Βουλγαρία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, ΗΠΑ, Ιταλία, Κροατία, Κυπριακή Δημοκρατία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τουρκία, Τσεχία και Φινλανδία).

Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των Ομάδων Ελεύθερων Σκοπευτών καθώς και η επαύξηση της μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων και της διαλειτουργικότητάς τους.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε: 

– Εκτέλεση βολών με τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή κατά σταθερών και κινητών στόχων, ημέρα και νύχτα, σε γνωστές και άγνωστες αποστάσεις και σε συνδυασμό με σενάρια αυξημένης πολυπλοκότητας και δυσκολίας. 

– Εκτέλεση βολών με πιστόλι από διαφορετικές θέσεις και υπό ρεαλιστικές συνθήκες. 

– Αθέατη προσέγγιση του στόχου και εκτέλεσης βολής άνευ εντοπισμού της θέσης των ελεύθερων σκοπευτών από τον αντίπαλο καθώς και τοπογραφία, προσανατολισμό και τήρηση κατευθύνσεως με πλήρη εξοπλισμό. 

“Συγχαρητήρια, σε όλους! Απρόσμενο ίσως για πολλούς, αναμενόμενο για όσους παρακολουθούμε την προσπάθειά σας, την εκπαίδευσή σας και ξέρουμε. Παραμείνετε η εγγύηση της πατρίδας και η υπερηφάνεια μας!”, τονίζει με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Δείτε το σχετικό βίντεο του ΓΕΕΘΑ «Πρωτιά» των ελεύθερων σκοπευτών του Ελληνικού Στρατού σε διεθνή διαγωνισμό – YouTube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *