Saturday , 20 April 2024

Πρόεδρος ΕΟΔΥ από Θεσσαλονίκη:”Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι”- 484 νέα κρούσματα – Μεταξύ αυτών το 1ο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης και 107 της βρετανικής

Σε 484 ανέρχονται τα νέα κρύσματα Covid-19, που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, έναντι 795 χθες, μεταξύ των οποίων και το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσματα της νοτοαφρικανικής μετάλλαξης, που διαγνώστηκε σε 36χρονο διάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως Θεσσαλονίκης, ο οποίος μάλιστα είχε νοσήσει ξανά προ τριμήνου και 107 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης. Τα 222 από τα 484 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική έναντι 384 χθες, άλλα 58 στη Θεσσαλονίκη έναντι 68 χθες, ενώ η Αχαΐα έχει 23, η Πιερία 20, η Εύβοια 19, η Μύκονος 12, το Ηράκλειο και η Χαλκιδική από 11.

Η Χαλκιδική, το Λασίθι και η Ζάκυνθος περνούν από αύριο, Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, στο επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας,δηλαδή στις “κόκκινες περιοχές”, με τους συνακόλουθους κανόνες και απαγορεύσεις στις μετακινήσεις.

Σε δηλώσεις του μετά την έκτακτη σύσκεψη λόγω της ανίχνευσης του στελέχους της νοτιο-αφρικάνικης μετάλλαξης του κορωνοϊού, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι “Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Χρειάζεται ψυχραιμία, νηφαλιότητα. Αφορά σε στέλεχος της εκκλησίας και όχι ενδοεκκλησιαστική διασπορά. Σε κάθε περίπτωση με την εξαίρετη συνεργασία της Μητρόπολης και των ανθρώπων των ενοριών που εμπλέκονται προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους, με μοριακούς ελέγχους και rapid test στην ευρύτερη περιοχή, ακολουθούμε το μονοπάτι των επαφών».

Όταν ρωτήθηκε για την προέευση του κρούσματος, ο κ.Χαρδαλιάς απάντησε: «Δεν γνωρίζουμε από που προήλθε. Γιαυτό γίνεται ιχνηλάτηση, για να μπορέσουμε να οριστικοποιήσουμε κάποια πράγματα. Έχουμε ενδείξεις και θα πάρουμε τα μέτρα που χρειάζεται”. Πρόσθεσε, δε, πως το γεγονός αυτό “δεν θα επηρεάσει τους εμβολιασμούς. Προχωράμε με βάση το σχέδιο μας. Παραμένουμε πιστοί στο αρχικό μας σχέδιο»

Όπως είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, θα γίνουν μια σειρά από ενέργειες το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να μπορέσει να εντοπιστεί και αν υπάρχει και άλλο στέλεχος και πρόσθεσε: “Θα ενημερωθείτε το επόμενο διάστημα για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε εάν υπάρχει και άλλο στέλεχος. Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι. Μέτρα, μάσκες όλοι”

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας από την ατχή της πανδημίας ανέρχεται σε 156957 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων το 52% είναι άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.953 (3,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 49.216 (63.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διακόσια πενήντα πέντε άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. Οι 187 (73,3%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες, ενώ το 86,7% σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.Άλλοι 1113 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 17 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5796 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3406 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *