Thursday , 28 March 2024

Πρόεδρος ΕΣΛ: “Μία στις τρεις εμπορικές επιχειρήσεις της Λάρισας θα έχει πρόβλημα επιβίωσης την επόμενη ημέρα”-“Δεν πρέπει να υπάρξει δεύτερο χαμένο Πάσχα”

“Μία στις τρεις εμπορικές επιχειρήσεις της Λάρισας θα έχει πρόβλημα επιβίωσης την επόμενη ημέρα της υγειονομικής κρίσης”, τονίζει στο Thesseconomy.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας (ΕΣΛ), Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας παράλληλα πως “δεν πρέπει να υπάρξει ένα δεύτερο χαμένο Πάσχα” για την αγορά.

Το χθεσινό δυνατό χτύπημα του εγκέλαδου στην Ελασσόνα ευτυχώς δεν προκάλεσε σοβαρές ζημίες στην αγορά της Λάρισας, όσον αφορά κτιριακές υποδομές παρά μόνο μικρές ζημίες σε εμπορεύματα ευπαθών ειδών. Πάντως χθες το απόγευμα η αγορά έκλεισε με απόφαση του ΕΣΛ προληπτικά και λόγω της γενικότερης αναστάτωσης που υπήρχε και στην πόλη της Λάρισας, αλλά σήμερα λειτουργεί και πάλι με click away και τα νέα μέτρα, ως «βαθιά κόκκινη» περιοχή θα εφαρμοστούν κατ’εξαίρεση στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας λόγω του σεισμού από τα πρωί του Σαββάτου και όχι από σήμερα.

Ο σεισμός φυσικά όπως σημειώνει ο κ.Παπαδόπουλος ήταν ένα πρόσθετο χτύπημα για την αγορά της Λάρισας, η οποία ήδη βρίσκεται στο κόκκινο και με το νέο αυτό lockdown που είναι αμφίβολο εάν θα εφαρμοστεί μόνο μέχρι τις 16 Μαρτίου πλέον τίθεται θέμα επιβίωσης, ιδιαίτερα για τους κλάδους ένδυσης και υπόδησης που μετρούν τις περισσότερες απώλειες από την αρχή της πανδημίας. Τα Χριστούγεννα η αγορά της πόλης δεν δούλεψε όπως θα έπρεπε, το click away μπορεί να το εφαρμόσει και στη Λάρισα – όπως και σε όλη τη χώρα- μόνο ένα μέρος των καταστημάτων και πλέον, όπως προσθέτει ο κ.Παπαδόπουλος, “δεν πρέπει να υπάρξει δεύτερο χαμένο Πάσχα” για την αγορά.

“Τα μέτρα της Κυβέρνησης – σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΣΛ – βοήθησαν μεν, αλλά εκ των πραγμάτων συσσωρεύονται υποχρεώσεις και εάν δεν εφαρμοστούν γενναία μέτρα ελάφρυνσης, μία στις τρεις εμπορικές επιχειρήσεις της Λάρισας θα έχει πρόβλημα επιβίωσης την επόμενη ημέρα της υγειονομικής κρίσης”.

Τα μέτρα που ζητά να ληφθούν ο ΕΣΛ είναι διαγραφές ή κούρεμα χρεών, ιδιαίτερα διαγραφή των χρεών που συσσωρεύτηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου του 2021, συνέχιση των προγραμμάτων μη επιστρεπτέων προκαταβολών και μετατροπή των επιστρεπτέων 1,2 και 3 σε μη επιστρεπτέες, συνέχιση της επιδότησης ενοικίων και μετά τον Μάρτιο κ.α.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *