Thursday , 28 March 2024

Πρόεδρος EBRD: “Πιστεύουμε στις δυνατότητες της Ελλάδας” – Πρόταση Μητσοτάκη να χρηματοδοτήσει η EBRD την ανάπλαση της ΔΕΘ

“Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι η ώρα να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα -Πιστεύουμε πραγματικά στις δυνατότητές της” , τόνισε λιγο νωρίτερα σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Σούμα Τσακραμπάρτι (Suma Chakrabarti) σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, όπου αύριο εγκαινιάζονται τα Γραφεία που θέτει σε λειτουργία η Τράπεζα στην πόλη, σε συνέχεια της παρουσίας της στην Αθήνα.

Τα γραφεία της Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται στη συμβολή των οδών Βασιλέως Ηρακλείου και Καρόλου Ντηλ και η ομάδα της Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη θα εργαστεί κυρίως για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην περιοχή, “οικοδομώντας στην επιτυχία του προγράμματος Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών προς Μικρομεσαίες επιχειρήσεις της EBRD, το οποίο υλοποιείται με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κόμβου Επενδυτικών Συμβουλών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μέσω χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και με την υποστήριξη της Ελληνικής Δημοκρατίας”.

Συνάντηση με Κ.Μητσοτάκη

Την πρόθεσή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, (ΕΒRD) να αυξήσει περαιτέρω τις επενδύσεις της στην Ελλάδα, εξέφρασε ο κ.Τσακραμπάρτι, εξάλλου, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες τοο πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πολιτική σταθερότητα, στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς τη χώρα και στο φιλοεπενδυτικό περιβάλλον που δημιουργεί η κυβέρνηση. Εξέφρασε δε την προσδοκία μεγαλύτερης συμμετοχής της EBRD στην ανάκαμψη των επενδύσεων κι αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα έργα που θα μπορούσε να συμμετάσχει η Τράπεζα. Ο κ.Τσακραμπαρτι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την σημαντική βελτίωση στο επενδυτικό κλίμα που δημιουργείται στην Ελλάδα, κάνοντας αναφορά στην ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αλλά και στο ξεμπλοκάρισμα σημαντικών επενδύσεων. Ενημέρωσε μάλιστα τον Πρωθυπουργό ότι έγινε πρόσφατα εσωτερική αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την EBRD. Η Τράπεζα εξετάζει πιθανές επενδύσεις, στο Ελληνικό, στη ΔΕΗ, στα ΕΛΠΕ, αλλά και σε άλλους σημαντικούς τομείς όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδιωτικοποιήσεις και διαχείριση απορριμμάτων.

Ο πρόεδρος της EBRD δεσμεύθηκε, επίσης, για τη συνέχιση της συνεργασίας με τον τραπεζικό τομέα, ειδικά  για την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση.  Eνόψει των αυριανών εγκαινίων της EBRD στη Θεσσαλονίκη, ο κ.Μητσοτάκης ζήτησε να εξεταστεί η δυνατότητα επένδυσης στην αναδιαμόρφωση του χώρου της ΔΕΘ καθώς και στη δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου στη Θεσσαλονίκη. Στη συνάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν παρόντες ο Υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, Γιάννης Τσακίρης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Στέλιος Πέτσας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *