Tuesday , 16 April 2024

Πτώση παραγωγής για την ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης–κλωστοϋφαντουργίας στο 1ο εξάμηνο του 2019

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ η πορεία του κλάδου ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1ο εξάμηνο του 2019 παρουσίασε ανοδική πορεία όσον αφορά τις εξαγωγές και τις λιανικές πωλήσεις, ενώ αντίθετα πτωτική ήταν η πορεία της παραγωγής και της απασχόλησης.

Ειδικότερα:

Η παραγωγή συνέχισε την πτωτική πορεία του 2018 καταγράφοντας μείωση -1,6% στην κλωστοϋφαντουργία και -4,9% στην ένδυση.

Η απασχόληση κατέγραψε μείωση 2% στην κλωστοϋφαντουργία και 1,8% στην ένδυση.

Ο κύκλος εργασιών τόσο στην κλωστοϋφαντουργία, όσο και στην ένδυση παρέμεινε στάσιμος.

Οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση 0,9% το 1ο εξάμηνο, έναντι μείωσης -0,4% το 2018. Η αύξηση προήλθε λόγω της ανάπτυξης της Ευρωζώνης.

Ιδιαίτερα θετική ήταν η πορεία των εξαγωγών με αύξηση 10,3% στην ένδυση και 2,9% στην κλωστοϋφαντουργία. Σε απόλυτα νούμερα η αξία εξαγωγών ανήλθε σε 13,9  δισεκ. ευρώ στην ένδυση και σε 12,1 δισεκ. ευρώ στην κλωστοϋφαντουργία.

Παράλληλα, η αύξηση των λιανικών πωλήσεων επηρέασε θετικά και τις εισαγωγές. Στην ένδυση οι εισαγωγές το 1ο εξάμηνο ανήλθαν σε 40,9 δισεκ. ευρώ, αυξημένες κατά 6,7%, ενώ στην κλωστοϋφαντουργία ανήλθαν σε 16,2 δισεκ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 4,7%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *