Saturday , 20 April 2024

Πτώση τζίρου 60% στα ταξί έφερε ο κορωνοϊός

Σ.Ξανθοπούλου

Πτώση τζίρου που φτάνει το 60% καταγράφεται στον κλάδο των ταξί στη μετά κορωνοϊό εποχή. Μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του σωματείου ιδιοκτητών ταξί “Ο ΕΡΜΗΣ”, Κλήμης Λεοντιάδης, τόνισε ότι “ακόμα δεν μπορέσαμε να προσεγγίσουμε τα επιθυμητά επίπεδα. Η δουλειά είναι πολύ πεσμένη, δεν έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία και η τουριστική κίνηση δεν είναι η αναμενόμενη, οπότε είμαστε αρκετά κάτω από τα standards που υπολογίζαμε”.

Ο κ. Λεοντιάδης τόνισε ότι από την πρώτη μέρα της πανδημίας τέθηκαν οι προτεραιότητες και τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την εξυπηρέτηση των πελατών. “Κάνουμε απολύμανση στα οχήματα σε καθημερινή βάση, έχουμε δώσει οδηγίες και έχουμε προμηθεύσει με μάσκες όλους τους συναδέλφους. Είναι πολλοί δε οι οδηγοί που έχουν τοποθετήσει προστατευτικό κάλυμμα ανάμεσα στον πελάτη και τον οδηγό. Τα air conditions λειτουργούν σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ”.

Ο κ. Λεοντιάδης επεσήμανε ότι το ταξί είναι ένα φθηνό μέσο μεταφοράς καθώς ο ΦΠΑ έχει πέσει στο 13%. “Είμαστε από τα λίγα επαγγέλματα που τον ΦΠΑ τον απορροφά άμεσα ο πελάτης. Στην ουσία, για τον πελάτη έχει πέσει η τιμή του ταξί κατά 11% και ο πελάτης το έχει καταλάβει στις μεγάλες διαδρομές όπου φαίνεται η διαφορά και αυτό θα διαρκέσει έως τον Οκτώβριο”.

Όπως είπε, το 2021 πολλά από το 1/3 επί του στόλου ανά την Ελλάδα θα αλλάξει. “Λήγουν οι προθεσμίες και η παράταση που έχουμε λάβει. Ζητούμε λοιπόν, από την κυβέρνηση, για πρώτη φορά να επιδοτηθούν και τα ταξί με φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα. Έχει βγει μια επιδότηση για τη ηλεκτρικά αυτοκίνηταμ η οποία όπως στα ΙΧ, έτσι και στα ταξί, είναι ικανοποιητική. Απλώς η αγορά δεν μπορεί ακόμα να υποστηρίξει την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα. Η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον αλλά προς το παρόν θα πρέπει να υπάρχουν καύσιμα φιλικά προς το περιβάλλον όπως είναι το φυσικό αέριο και το διεκδικούμε από την Πολιτεία” εξήγησε ο κ. Λεοντιάδης.

Επιπλέον, οι οδηγοί ταξί ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει τη δυνατότητα έτσι ώστε να μπορούν να ταξινομούν τα ταξί τους σε ταξί 7 ή 9 θέσεων. “Το ζητάει η αγορά αλλά και ο τουρισμός. Πρέπει να έχουμε ταξί με 7 ή 9 θέσεις ανάλογα με το τι θέλει να βγάλει ο καθένας και να μη χωρίζουμε μια 5μελή ή 6μελή οικογένεια. Να μπορούμε να τη μεταφέρουμε με ένα ταξί” επεσήμανε ο κ. Λεοντιάδης.

Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα του κλάδου τόνισε ο κ. Λεοντιάδης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το επόμενο διάστημα θα βρεθεί μια χρυσή τομή με το αρμόδιο Υπουργείο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *