Monday , 13 May 2024

Πυρκαγιές Ιουλίου 2023: Στάχτη πάνω από 435.000 στρέμματα εκτάσεων – Δραματικός ο απολογισμός με τρεις νεκρούς

Με τις φωτιές να μαίνονται σήμερα, 31 Ιουλίου 2023 –στη Χίο το πιο σοβαρό μέτωπο- και τις ζημιές να μην έχουν ακόμη ολοκληρωθεί ως προς την καταγραφή ο φετινός Ιούλιος χαρακτηρίζεται ως ένας από τους δραματικότερους των τελευταίων 13 ετών σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό της επιχειρησιακής μονάδας BEYOND του Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που εκτιμά πως έχουν καεί περισσότερα από 434.120 στρέμματα στις 13 μεγαλύτερες πυρκαγιές που ξέσπασαν και επεκτάθηκαν ανά την επικράτεια. Τραγική απώλεια ο θάνατος εν ώρα καθήκοντος των δύο χειριστών του καναντέρ, της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής αεροπορίας που έπεσε στην πυρκαγιά της Καρύστου αλλά και 65χρονη γυναίκα που απανθρακώθηκε μέσα στο τροχόσπιτό της στη φωτιά της Μαγνησίας.

Τα υψηλότερα επίπεδα καταστροφής τα τελευταία 13 χρόνια
Όπως επισημαίνει ανακοίνωση από την επιχειρησιακή Μονάδα BEYOND του ΕΑΑ, «μελετώντας τις συνολικές καμένες εκτάσεις στη χώρα μας, την περίοδο 2010 έως 2023, προέκυψε ότι οι δασικές πυρκαγιές των τελευταίων δύο εβδομάδων έχουν προκαλέσει σημαντική αύξηση στις καμένες εκτάσεις, σημειώνοντας τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί στα τέλη Ιουλίου, τα τελευταία 13 χρόνια». Έχουν καταγραφεί τα υψηλότερα επίπεδα καμένων εκτάσεων από δασικές πυρκαγιές των τελευταίων δεκατριών ετών, στα τέλη Ιουλίου. Από τη φωτιά στα Δερβενοχώρια στάχτη έγιναν 115.500 στρέμματα, 38.670 στον Κουβαρά και 38.670 στη Σπάρτη. Στην Κέρκυρα κάηκαν 25.050, άλλες 19.760 στο Αίγιο, 18.000 στο Λουτράκι, 16.320 στην Κάρυστο, 4.080 στο Αλιβέρι και 4.070 στη Νάξο.

Στη Ρόδο
Συγκεκριμένα στη Ρόδο κάηκε έκταση 154.000 που αντιστοιχεί στο 10% της έκτασης του νησιού. Από την έκταση αυτή, οι προστατευόμενες περιοχές NATURA που καταστράφηκαν αντιστοιχούν στο 12% της συνολικής καμένης έκτασης, σχεδόν 12.000 στρέμματα. Στα θύματα της πυρκαγιάς συνυπολογίζονται και τα πλατώνια, ένα είδους ελαφιού, υπό εξαφάνιση, που συναντάται στη Ρόδο. Τα περισσότερα από αυτά (6.200 ο πληθυσμός τους) εκτιμάται πως κατευθύνθηκαν προς τα βόρεια τμήματα του νησιού για να σωθούν. Από τις πρώτες οριοθετήσεις και επισημάνσεις που έκαναν υπάλληλοι κλιμακίου του ΕΛΓΑ, που μετέβησαν από τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023 στο νησί αναφέρουν ότι οι ζημίες στις καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου αφορούν περίπου 50.000 ελαιόδενδρα, κυρίως στις Τοπικές Κοινότητες: Απόλλωνος, Ασκληπιείου, Γενναδίου και Βατίου, καθώς και περιορισμένο αριθμό στρεμμάτων άλλων δενδροκαλλιεργειών και περιορισμένο αριθμό στρεμμάτων κηπευτικών και αμπελοκαλλιεργειών. Όσον αφορά τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου – οι οποίες θα προσμετρηθούν μετά την υποβολή δηλώσεων εκ μέρους των κτηνοτρόφων – προϋπολογίζονται επίσης, ως εξαιρετικά περιορισμένες και έχουν δηλωθεί μέχρι τώρα καταστροφή σε 2.500 ζώα και μελισσοσμήνη. Οι παραγωγοί μπορούν να υποβάλλουνδηλώσεις για τις ζημίες από τις πυρκαγιές μέχρι τις 14 Αυγούστου 2023. Επίσης καταγράφονται σημαντικές καταστροφές υποδομών και ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.

Στη Θεσσαλία
Στο μεταξύ, δεν έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί ο απολογισμός των πύρινων μετώπων σε Λαμία και Βόλο, που ξέσπασαν πιο πρόσφατα. Οι υπάλληλοι κλιμακίου του ΕΛΓΑ που βρέθηκαν από την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023 στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας αναφέρουν ότι μετά από τις πρώτες οριοθετήσεις και επισημάνσεις τους οι ζημίες στις καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου προς το παρόν είναι εξαιρετικά περιορισμένες και αφορούν καλλιέργειες αμυγδάλων και εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό άλλων δενδροκαλλιεργειών. Σημαντικές ζημίες υπάρχουν στις καταστροφές σε σιτηρά, τα οποία είχαν συγκομισθεί σε εκτεταμένο αριθμό στρεμμάτων, όπως επίσης σε αμπελοκαλλιέργειες. Σημαντικές απώλειες ζωικού κεφαλαίου καταγράφονται σε σειρά κοινοτήτων, όπου ήδη υπάρχουν 49 αναγγελίες απώλειας ζωικού κεφαλαίου. Στις περισσότερες περιπτώσεις από αυτές οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ επιχειρούν τόσο τις εξατομικευμένες εκτιμήσεις ανά κτηνοτροφική μονάδα όσο και επισπεύδουν τις διαδικασίες ενταφιασμού των καμένων ζώων σύμφωνα με τους κανόνες δημόσιας υγείας. Επίσης καταγράφονται σημαντικές καταστροφές υποδομών, εγκαταστάσεων και γεωργοτεχνολογικού εξοπλισμού, όπως ποιμνιοστάσια, αποθήκες, στάβλοι και γεωργικά μηχανήματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *