Friday , 26 April 2024

Πυρκαγιές: Οι ανθρώπινες ζωές σώθηκαν, το περιβάλλον και οι περιουσίες καταστράφηκαν

Του Γ. Κατσιάνη

Με την μισή Ελλάδα στις φλόγες, δεν είναι λίγοι αυτοί που  αναζητούν να επιρρίψουν ευθύνες για τις στάχτες και τα αποκαΐδια των κόπων μιας ζωής χιλιάδων ανθρώπων.

Από την μία, υπάρχουν εκείνοι που μέσω των social media έχουν δημιουργήσει ομάδες χρηστών του facebook, οι οποίοι «στολίζουν» κανονικά την κυβέρνηση για την αδυναμία που επέδειξε ως προς την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε Αττική, Εύβοια και Ηλεία.

Μάλιστα, υπάρχει μια ομάδα φιλόζωων, τα μέλη της οποίας χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες σκυλιών, γατιών ακόμα και αγελάδων για να βάλλουν προσωπικά κατά του πρωθυπουργού.

Από την άλλη, ομάδες αυτοδιοικητικών παραγόντων και κατοίκων πυρόπληκτων περιοχών κατηγορούν την Πολιτεία για το σχέδιο εκκένωσης που εφάρμοσε και την αδράνεια που επέδειξε ως προς την προστασία των περιουσιών.

Ειδικότερα, στην Εύβοια είναι διάχυτη η οργή για το γεγονός ότι δεν υπήρξε συνδρομή από αέρος για την καταπολέμηση της πύρινης λαίλαπας, με αποτέλεσμα 500.000 στρέμματα να γίνουν στάχτη.

Ποια είναι τα συμπεράσματα;  

Θεωρώ ότι η κυβέρνηση πέτυχε τον στόχο της να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, όπως έγινε πριν από τρία χρόνια στο Μάτι, όπου σε μία νύχτα χάθηκαν 103 άνθρωποι.

Ωστόσο, όσο επιτυχής ήταν η εκκένωση δεκάδων οικισμών σε πυρόπληκτες περιοχές, τόσο αναποτελεσματική ήταν η διαχείριση των μέσων που είχε στη διάθεση της η Πολιτεία για να αντιμετωπίσει τα δεκάδες πύρινα μέτωπα.

Για παράδειγμα, είναι απορίας άξιον γιατί δεν υπήρξε συνδρομή εναέριων μέσων στην βόρεια Εύβοια, την ώρα που οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν ενεργά στην επιχείρηση.

Προσωπικά, δεν υιοθετώ τις φήμες περί εγκατάστασης ανεμογεννητριών και δημιουργίας αιολικών πάρκων σε καμένες εκτάσεις.

Αναμφισβήτητα, οι στιγμές που ζούμε είναι δύσκολες.

Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν το βιός τους, μέσα σε λίγες ημέρες και χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης έγιναν κάρβουνο.

Απαιτείται υπευθυνότητα και ψυχραιμία για την επόμενη ημέρα. 

Τι πρέπει να γίνει;

Επιπλέον χορήγηση οικονομικής βοήθειας στους πυρόπληκτους, χαρακτηρισμό των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων και άμεση έναρξη αντιπλημμυρικών έργων γιατί ο χειμώνας πλησιάζει είναι τα μέτρα που πρέπει να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.

Σε αντίθετη περίπτωση, η λαϊκή αγανάκτηση θα ξεχειλίσει και το κυριότερο, ενδεχομένως να θρηνήσουμε και θύματα.                      

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *