Monday , 6 May 2024

Πυρκαγιές: Υψηλός ο κίνδυνος σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική – Μικρή «ανάσα» δροσιάς οι βοριάδες, επικίνδυνοι για τα δάση

Μπορεί σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα να σημειωθεί μια μικρή κάμψη στη θερμοκρασία καθώς αναμένεται «να ενισχυθούν οι Βοριάδες, οι οποίοι θα φτάσουν και τα 7 μποφόρ στο Αιγαίο κι έτσι θα έχουμε μικρή πτώση της θερμοκρασίας κατά 3 με 4 βαθμούς» επισημαίνει στο thesseconomy.gr ο δρ μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας. Σημειώνει ότι «στη Βόρεια Ελλάδα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι στους 37 με 38 βαθμούς. Θα έχουμε και πάλι ζέστη η μικρή όμως υποχώρηση θα φέρει κάποια ανακούφιση από τις συνθήκες καύσωνα. Παράλληλα θα ενισχυθούν οι άνεμοι και αυτό θα αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης των δασικών πυρκαγιών. Οι υψηλές θερμοκρασίες θα παραμείνουν στη Δυτική Ελλάδα». Ο κ. Σιούτας δεν παραλείπει να αναφερθεί στο θέμα των πυρκαγιών αφού όπως τονίζει «ένα ακόμη θέμα που συνδέεται άμεσα με τον καύσωνα είναι και οι δασικές πυρκαγιές. Οπότε στο διάστημα αυτό ελπίζουμε να μην έχουμε τέτοιου είδους φαινόμενα γιατί δυστυχώς οι υψηλές θερμοκρασίες και η ενίσχυση των ανέμων… ευνοούν την εκδήλωση καταστροφικών πυρκαγιών». Σήμερα υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική, σύμφωνα με τον χάρτη που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Μην ξεχνάμε
Για το λόγο αυτό υπενθυμίζονται τα εξής :

-Απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς για οποιοδήποτε λόγο. Οι παραβάτες διώκονται ποινικά.

-Απαγορεύεται η καύση απορριμμάτων χόρτων και κλαδιών.

-Απαγορεύεται το άναμμα υπαίθριων ψησταριών.

-Απαγορεύονται οι υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).

-Απαγορεύεται η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων σε υπαίθριους χώρους.

-Απαγορεύεται η απόρριψη απορριμμάτων στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

-Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης.

-Απαγορεύεται το κάπνισμα μελισσών.

-Μόλις αντιληφθείτε πυρκαγιά ειδοποιείστε την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199.

Περιοχές στην κατηγορία κινδύνου 4 (πολύ υψηλός)
Σύμφωνα με την ΓΓΠΠ πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς στις περιοχές: Αττική, Κύθηρα, Εύβοια, Βοιωτία, Αργολίδα, περιοχές Κορινθίας και Λακωνίας, σε Κρήτη, Κυκλάδες, Σάμο, Ικαρία, Χίο, Ψαρά και Λέσβο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *