Tuesday , 19 March 2024

Πως από τις προκλήσεις του «Oruc Reis» στο Αιγαίο φτάσαμε στο άνοιγμα των Βαρωσίων

Του Γ. Κατσιάνη

Ένα χρόνο πριν, η ασύστολη προκλητικότητα της Άγκυρας στο Αιγαίο είχε δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση στην Αθήνα, αποτέλεσμα της οποίας ήταν όλο το καλοκαίρι, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να βρεθούν σε καθεστώς διαρκούς ετοιμότητας.

Φέτος, τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Το «Oruc Reis» δεν αποτελεί ούτε καν είδηση, καθώς πλέον δεν κινείται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, διαμορφώνοντας ένα πολεμικό κλίμα στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου και της Κω.

Πού οφείλεται αυτή η αλλαγή;

Κατά κύριο λόγο, στην αλλαγή συσχετισμών στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου, με την επανεργοποίηση του αμερικανικού παράγοντα, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια ήταν απών, λόγω της εσωστρεφούς πολιτικής Τραμπ.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκμεταλλευτεί το γεωπολιτικό κενό το Βερολίνο, το οποίο έσπευσε να καλύψει την προκλητικότητα της Άγκυρας στην περιοχή, ασκώντας μέχρι πρότινος πιέσεις εντός της Ε.Ε. για την μη έκδοση καταδικαστικών αποφάσεων, σε κοινοτικό επίπεδο.

Επιπλέον, το «χτίσιμο» συμμαχιών με χώρες της περιοχής, όπως είναι το Ισραήλ και η Αίγυπτος, είχε ως συνέπεια η Αθήνα να βγάλει από το κάδρο την Άγκυρα και να την θέσει στο περιθώριο, διπλωματικά.

Αυτόν τον ρόλο-κομπάρσου έχει πλέον η Άγκυρα και στο γεωπολιτικό πεδίο, ακόμα και όταν ο πρόεδρος της, Τ. Ερντογάν προαναγγέλλει το άνοιγμα των Βαρωσίων, στην Αμμόχωστο.

Μία πράξη, η οποία αναμφίβολα προσδίδει στην Άγκυρα τον τίτλο του «μαύρου προβάτου» της περιοχής, η οποία το μόνο που καταφέρνει είναι να στοχοποιείται από τις σπασμωδικές, εσωτερικής κατανάλωσης, αποφάσεις της.

Άλλωστε, μια πολιτική ηγεσία που έχει θέσει ως προτεραιότητα να διατηρηθεί πάση θυσία στην εξουσία, ακόμα και αν οι αποφάσεις που λαμβάνει είναι αντιφατικές, έχει βραχεία διάρκεια.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίζει να «χτίζει» συμμαχίες, στη βάση της διαμόρφωσης κοινών συμφερόντων που θα αποτελέσουν την συνθήκη ανάπτυξης στην περιοχή.     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *