Wednesday , 24 April 2024

ΠΩΣ ΟΡΑΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ ΤΗΣ Β’ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ, ΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑΣ- «Η ενεργή ενασχόληση των νέων με την πολιτική θα έπρεπε να είναι αυτονόητη και όχι το ζητούμενο»

Συνέντευξη στον Γ. Κατσιάνη

Ως νέος, ο Φάνης Παπάς θεωρεί «αυτονόητη» την ενασχόληση με την πολιτική. Θεωρεί πως η άρση των ανισοτήτων που υπάρχουν στο νομό Θεσσαλονίκης, θα αποτελέσει την αφετηρία για την υιοθέτηση του μητροπολιτικού χαρακτήρα της πόλης. Όσον αφορά την Κυριακάτικη εκλογική αναμέτρηση, χαρακτηρίζει «αναγκαία» την αυτοδυναμία της ΝΔ, ώστε, όπως σημειώνει, «να πάει η χώρα μπροστά».  

Κύριε Παπά, τι ωθεί ένα νέο άνθρωπο, όπως εσείς, να ασχοληθεί με τα κοινά;

«Η διάθεση για προσφορά στον τόπο του, στους συμπολίτες του, στα παιδιά του. Ασχολούμαι με τα κοινά από πολύ μικρή ηλικία και δεν το μετάνιωσα. Έζησα χαρές, νίκες, απογοητεύσεις, στενοχώριες όμως αυτό το ταξίδι στον κόσμο της αυτοδιοίκησης και της πολιτικής είναι δημιουργικό, φέρνει απτά αποτελέσματα και κάνει τους νέους ανθρώπους να αισθανθούν ότι είναι μέρος ενός μεγάλου κοινωνικού συνόλου, για την πορεία του οποίου έχουν λόγο, μπορούν να την διαμορφώσουν. Το σωστό ερώτημα είναι ‘γιατί απέχεις από τα κοινά;’. Θεωρώ ότι η συμμετοχή, ειδικά των νέων στα κοινά και η ενεργός ενασχόληση με την πολιτική θα έπρεπε να είναι αυτονόητη και όχι το ζητούμενο. Η μιζέρια και η γκρίνια δεν πρέπουν στους νέους ανθρώπους. Οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην ίδια τη ζωή τους. Και να μην αφήνουν μόνο τους άλλους να αποφασίζουν γι’ αυτούς αλλά να είναι μέρος της διαμόρφωσης του μέλλοντος της πατρίδας τους, του δικού τους μέλλοντος».

Θεωρείτε εφικτή την κατάκτηση της αυτοδυναμίας από τη ΝΔ στις επικείμενες εκλογές; Αν ναι/όχι, γιατί;

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι Έλληνες πολίτες θα δώσουν ισχυρή εντολή την Κυριακή στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πολιτική αλλαγή που οι ίδιοι θεωρούν αναγκαία για να πάει η χώρα μπροστά. Πιστεύουν ότι όλοι έχουν κατανοήσει πως για να γίνουν ριζικές μεταρρυθμίσεις, για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα που έχει δημοσιοποιήσει η ΝΔ σε όλους τους τομείς, με πληρότητα, χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς, οφείλει η επόμενη κυβέρνηση να  είναι αυτοδύναμη. Και η ανάγκη αυτή έχει γίνει πεποίθηση στους πολίτες, οι οποίοι ζητούν επιτέλους σταθερότητα, σοβαρές επιλογές και μια Πολιτεία ασφαλή, σταθερή, με αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα. Η αυτοδυναμία δεν είναι απλώς εφικτή, είναι αναγκαία, όπως έδειξε και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών».

Τι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν και σε ποιους τομείς ώστε η Θεσσαλονίκη να εξελιχθεί σε μια πραγματική μητρόπολη των Βαλκανίων;

«Οι οραματικοί στόχοι είναι καλοί και δείχνουν ότι σκεφτόμαστε με προοπτική, σε βάθος χρόνου και όχι κοντόφθαλμα. Αλλά δεν δέχομαι πια αυτή την καραμέλα περί Θεσσαλονίκης-μητρόπολης των Βαλκανίων, ειδικά όταν κυκλοφορεί σε διάφορα χρώματα και γεύσεις. Τι εννοεί ο καθένας όταν κάνει λόγο για μητρόπολη των Βαλκανίων, είναι ένα ζητούμενο. Θα σας πω, λοιπόν τι εννοώ εγώ. Μητροπολιτικός ρόλος για τη Θεσσαλονίκη είναι να άρουμε τις ανισότητες που υπάρχουν μέσα στον ίδιο το νομό. Να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τη Θεσσαλονίκη όχι ως δήμο ή πολεοδομικό συγκρότημα αλλά ως ένα ενιαίο σύνολο. Μόνο έτσι θα αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε το χώρο τόσο ώστε να πληροί τα χαρακτηριστικά μιας μητρόπολης των Βαλκανίων. Όταν λοιπόν ορισμένοι σχεδιάζουν για τον πυκνοδομημένο αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης, παραβλέποντας τον υπόλοιπο νομό, δηλαδή την εκλογική μου περιφέρεια, τη Β’ Θεσσαλονίκης κάνουν ένα μεγάλο λάθος. Ξεχνούν ότι ο μητροπολιτικός χαρακτήρας έχει αναπτυξιακή και παραγωγική διάσταση και όλη η παραγωγή βρίσκεται εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Θα δώσω κι άλλο ένα παράδειγμα. Βλέπουμε τη Θεσσαλονίκη ως κόμβο καινοτομίας για το μέλλον και συγκεντρώνουμε όλες τις δράσεις στο πολεοδομικό συγκρότημα; Τότε για ποια μητρόπολη των Βαλκανίων μιλάμε; Πρέπει να δούμε πιο σφαιρικά, ευρύτερα αυτό τον μεγαλεπήβολο στόχο να γίνει η Θεσσαλονίκη μητρόπολη των Βαλκανίων. Έχει όλα τα εχέγγυα και τις δυνατότητες να είναι πρωταγωνίστρια στο διεθνή ανταγωνισμό πόλεων και περιφερειών η Θεσσαλονίκη, αρκεί και εμείς να μην στριμώχνουμε ένα κολοσσιαίο διακύβευμα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα. Όσον για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να επιτευχθεί αυτός ο μεγάλος στόχος είναι η βελτίωση του χώρου σε όλο το νομό, να δοθούν αναπτυξιακά κίνητρα για επενδύσεις και επιχειρηματικότητα, ενίσχυση της καινοτομίας, της έρευνας και των νέων τεχνολογιών, μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε συνεδριακό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποκατάσταση των συνδέσεων σε όλο το νομό, δημιουργία εξωστρεφών δομών και υποδομών που θα προσελκύσουν επισκέπτες-όχι αποκλειστικά για τουρισμό-απ’ όλο τον περίγυρο μας και όχι μόνο.

Αυτές είναι λίγες μόνο παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη Θεσσαλονίκη-μητρόπολη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και όχι των Βαλκανίων. Ενός σχεδίου που μπορεί σήμερα να μην αποτυπώνεται ουσιαστικά πουθενά παρά μόνο να αποτελεί ένα θολό περίγραμμα με τίτλο, με αποσπασματικές ενέργειες, όμως με τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ θα αποκτήσει την υπόσταση που του λείπει και δεν θα είναι απλώς ένα σύνθημα, μια καραμέλα όλων όσοι θέλουν απλώς να χαϊδέψουν αυτιά και να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες ενός κόσμου, ο οποίος βλέπει τις δυνατότητες της Θεσσαλονίκης και απορεί ακόμα που οι πολιτικοί δεν τις αξιοποιούν».

Κατά την άποψη σας, σε ποιους άξονες θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα η νέα κυβέρνηση;

 «Στα εθνικά θέματα και την πραγματική οικονομία, πρωτίστως. Ακολούθως, στην ασφάλεια των πολιτών, στην αποκατάσταση των αδικιών και στην επιστροφή στην Ελλάδα των αξιών του ήθους και της συνέπειας. Στην  επιστροφή στην κανονικότητα που μας στέρησε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ των τελευταίων τεσσεράμισι ετών. Οι πολίτες δεν έχουν άλλη υπομονή. Θέλουν η επόμενη κυβέρνηση να εξορθολογίσει τα οικονομικά βάρη, να προσέξει τα μεσαία κοινωνικά στρώματα, τα οποία φόρτωσε τόσα βάρη ο κ. Τσίπρας που σχεδόν τα αφάνισε. Να μπει μια τάξη στις κρατικές δομές, να περιοριστεί η γραφειοκρατία, να δημιουργηθούν νέες, σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και βεβαίως, να ανασάνει ο ιδιωτικός τομέας. Να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και να δοθούν σοβαρά κίνητρα για νέες επενδύσεις. Να παραχθεί πλούτος και να βγουν από το τέλμα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο παραγωγικός ιστός. Η ΝΔ έχει καταθέσει ένα κοστολογημένο, εφαρμόσιμο πρόγραμμα που περιλαμβάνει όλες αυτές τις προτεραιότητες με συγκεκριμένα μέτρα που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο δημοσιονομικά τη χώρα και θα συμβάλλουν στο ζητούμενο: τη βιώσιμη, σταθερή και διατηρήσιμη ανάπτυξη για όλους». 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *