Saturday , 27 April 2024

«Πόθεν έσχες»: Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024 η παράταση υποβολής δηλώσεων

Παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024 με τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, η υποβολή «Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης» («Πόθεν έσχες») και Οικονομικών Συμφερόντων.

Ο λόγος της παράτασης
Δύο δηλώσεις «Πόθεν έσχες» θα υποβάλουν οι υπόχρεοι το 2024, αλλά καμία φέτος, όπως προκύπτει μετά τα προβλήματα στην κατασκευή και λειτουργία της νέας ψηφιακής πλατφόρμας που θα αντικαταστήσει το pothen.gr. Πριν προκύψει η ανάγκη κατασκευής νέας πλατφόρμας, οι δηλώσεις Ελέγχου Περιουσιακής Κατάστασης έπρεπε να είχαν υποβληθεί από την άνοιξη ήδη εφέτος, αμέσως μετά τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος Ε1. Η αρχική διορία υποβολής έληγε 15 Μαΐου. Μετά εκτιμήθηκε πως η πλατφόρμα θα άνοιγε έως 16 Δεκεμβρίου 2023 και οι υπόχρεοι θα είχαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν δηλώσεις έως 15 Μαρτίου 2024.

Η νέα τροπολογία
Με τη νέα τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε προς ψήφιση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, δίδεται νέα παράταση έως 30 Ιουνίου 2024 για την κατάθεση δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης από τους υπόχρεους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι:

-Όλοι οι υπόχρεοι θα υποβάλουν την ηλεκτρονική ετήσια δήλωση ( ή και την πρώτη αρχική) για το 2022, στο α΄εξάμηνο του 2024.

-Σχεδόν ταυτόχρονα θα είναι όλα έτοιμα να υποβληθούν επίσης και οι δηλώσεις «Πόθεν Έσχες» έτους 2023, εφόσον θα έχει ολοκληρωθεί και η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων για τα φετινά εισοδήματα. Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στη Βουλή σε σχέση με τις δηλώσεις πόθεν έσχες ως προσθήκη στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, «κατ’ εξαίρεση των προθεσμιών που ορίζονται στο πρώτο και το τέταρτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 18, περί χρόνου υποβολής της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης και στο άρθρο 23 περί Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων, παρατείνεται μέχρι και την 30η Ιουνίου 2024 η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες:
α) αρχικών, με απόκτηση ιδιότητας υπόχρεου από την 28.02.2023 έως και την 31.03.2024, και
β) ετήσιων, του έτους 2023 (χρήση 2022».

Ποιοι υποβάλλουν «Δήλωση Πόθεν Έσχες»
Βάσει νόμου υπόχρεοι υποβολής «Δήλωσης Πόθεν Έσχες» είναι:
-Ο πρωθυπουργός.
-Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση.

-Οι υπουργοί, οι αναπληρωτές υπουργοί και οι υφυπουργοί.
-Οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές.
-Όσοι διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων της περίπτωσης β’.
-Οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και οι υπάλληλοι ή σύμβουλοι ειδικών θέσεων και οι μετακλητοί υπάλληλοι, οι οποίοι τοποθετούνται από μονομελές ή συλλογικό κυβερνητικό όργανο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *