Saturday , 20 April 2024

«Πόλεμος» αεροπορικών εταιρειών-κυβέρνησης και τα εισιτήρια των 4,5 ευρώ για Ελλάδα

Του Γ. Κατσιάνη

Ένας ιδιόμορφος πόλεμος μεταξύ αεροπορικών εταιρειών και κυβερνήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη, ενόψει του καλοκαιριού.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, το τελευταίο διάστημα, στην βρετανική αγορά.

Από την μία, οι αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν πακέτα με εισιτήρια με προορισμό την Ελλάδα και από την άλλη, η κυβέρνηση Τζόνσον εξακολουθεί να διατηρεί την χώρα μας στην «πορτοκαλί» ζώνη.

Αυτή την αμφίσημη στάση βίωσε και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης όταν επισκέφτηκε πριν από δύο εβδομάδες το Λονδίνο.

Στη συνάντηση που είχε στις 12 Μαΐου με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης, αρμόδιο για ζητήματα Ασίας και Διεθνούς Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου, Nigel Adams, συμφωνήθηκε ότι «η Ελλάδα, στις επόμενες αξιολογήσεις των τουριστικών προορισμών για τους Βρετανούς τουρίστες, θα πρέπει να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι είναι τώρα, δηλαδή να περάσει από το ‘πορτοκαλί’ στο ‘πράσινο’».

Ωστόσο, 11 ημέρες αργότερα η Ελλάδα παραμένει στο «πορτοκαλί», με τον Βρετανό υπουργό Μεταφορών, Γκραντ Σαπς, να μεταθέτει τον χρόνο ένταξης της Ελλάδας στην «πράσινη λίστα» μετά από δύο εβδομάδες, δηλαδή στις αρχές Ιουνίου!

Εισιτήρια με 4,5 ευρώ(!) για Ελλάδα

Την ίδια ώρα, οι αεροπορικές εταιρείες Ryanair, EasyJet και Tui συνεχίζουν κανονικά τις πτήσεις προς τη χώρα μας.

Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι της Ryanair, η οποία από την 1η Ιουνίου παρέχει πακέτα με εισιτήρια αξίας μόλις 4,5 ευρώ (χωρίς φόρους) προς διάφορους προορισμούς της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης.

Να σημειωθεί ότι η βρετανική αγορά αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη πηγή εισοδήματος για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς το 2020 προσέλκυσε 1 εκατ. επισκέπτες, εισπράττοντας 749 εκατ. ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *