Friday , 19 April 2024

Πόσο θα ωφεληθούν 2,3 εκατ. φορολογούμενοι από την μείωση κατά 50% της εισφοράς αλληλεγγύης

Του Γ. Κατσιάνη

Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% από το 2021, αναμένεται να αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες εξαγγελίες των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου από τη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για ένα μέτρο που θα δώσει ανάσα σε 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενους και ειδικότερα σε εργαζόμενους και φορολογούμενους, οι οποίοι θα δουν σημαντική μείωση της εισφοράς μέσω της παρακράτησης φόρου στις μηνιαίες αποδοχές τους.

Για παράδειγμα, μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 22.000 ευρώ έχει 5% συντελεστή και φέτος θα πληρώσει για εισφορά αλληλεγγύης το ποσό των 676 ευρώ.  

Αυτό σημαίνει ότι με τη νέα ρύθμιση και την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης στο μισό, το 2021 ο φορολογούμενος θα έχει όφελος 28,16 ευρώ το μήνα, δηλαδή 338 ευρώ το χρόνο.

Άλλα μέτρα

Στους τομείς της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την αναστολή των συμβάσεων εργασίας και την επέκταση του προγράμματος «Συν-εργασία» μέχρι τουλάχιστον και το τέλος του χρόνου, όπως επίσης και την παράταση των επιδομάτων ανεργίας και του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (13%) στην εστίαση και τις μεταφορές, έως το τέλος τις 30 Απριλίου του 2021.                                                                                                        

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης θα εξαγγείλει την παροχή ρευστότητας, ύψους 5 δισ. ευρώ μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής ΙΙΙ (1,2 δισ. ευρώ ) και εγγυοδοτικών εργαλείων από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα, ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *