Saturday , 20 April 2024

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα και πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τις ηλικιακές ομάδες 70-74 και 65-69

Την Παρασκευή 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους πολίτες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 70- 74, ενώ οι εμβολιασμοί τους θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 29 Μαρτίου. Ακόμη, για την επόμενη ηλικιακή ομάδα των ατόμων 65-69 ετών, η πλατφόρμα θα ανοίξει την Παρασκευή  2 Απριλίου και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν από την Δευτέρα, 5 Απριλίου, δήλωσε σε συνέντευξή του ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Ο κ. Γεωργαντάς, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι από αύριο Παρασκευή 19 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων. Τόνισε δε, πως η διαδικασία του συνδυασμού συνταγογραφήσεων προηγούμενων ετών, των κωδικών φαρμάκων, αλλά και τα μητρώα των ιατρών, προκείμενου να πιστοποιηθούν οι συγκεκριμένοι ασθενείς, ήταν δύσκολη. 

Ανέφερε επίσης, ότι  όσοι από αυτούς, περίπου 83.000 που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, θα ειδοποιηθούν με μήνυμα sms. Οι υπόλοιποι, είπε, θα χρειαστεί  μέσω φαρμακείων ή ΚΕΠ ή από το σπίτι τους να μπουν στην πλατφόρμα και να ορίσουν το ραντεβού τους

Διευκρίνισε μάλιστα ότι σε περίπου 13.500 από αυτούς, κυρίως μεταμοσχευμένους και νεφροπαθείς, θα προταθεί να εμβολιαστούν από Δευτέρα ή Τρίτη, είτε στο θεραπευτήριο που ήδη κάνουν την αιμοκάθαρση τους, είτε σε αυτό που πηγαίνουν τακτικά, για να παρακολουθούν την ασθένειά τους. 

Εξήγησε επίσης ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι διαθέσιμο για συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, οπότε  στη συγκεκριμένη ομάδα, θα χορηγηθούν άλλα εμβόλια. Επεσήμανε ακόμη ότι εάν κάποιος εμφανίσει νόσο που θα πρέπει να ενταχθεί στις ευπαθείς ομάδες αυτή την περίοδο ή αν κάποιος δεν έχει ενταχθεί ήδη, δεν θα πρέπει να ανησυχεί, καθώς θα γίνεται αναθεώρηση του συστήματος σε εβδομαδιαία βάση και θα εντάσσεται από τος ιατρούς στις λίστες άμεσα. 

«Εκτιμούμε ότι μέσα στον Απρίλιο θα έχουν γίνει 3 εκατομμύρια εμβολιασμοί και θα έχουν καλυφθεί, το αργότερο έως τα μέσα Μαΐου, όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες», είπε. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *