Friday , 29 March 2024

Πότε θα καταβληθούν οι επόμενες αποζημιώσεις ενοικίων στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Του Γ. Κατσιάνη

Με ρυθμό… χελώνας πραγματοποιούνται οι πληρωμές στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «κουρεμένα» ενοίκια.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ενώ από την Τρίτη 23 Μαρτίου άρχισε η καταβολή αποζημιώσεων 80 εκατ. ευρώ σε 156.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει όλοι οι δικαιούχοι  τις αποζημιώσεις του Ιανουαρίου!

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, στα μέσα Απριλίου αναμένεται να καταβληθούν οι αποζημιώσεις του Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαΐου, το ενοίκιο του Μαρτίου.

Τι θα ισχύει από τον Απρίλιο

Παρά τις αρχικές σκέψεις για σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εστίασης από τον Απρίλιο, τα αυξημένα κρούσματα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για άμεση επανεκκίνηση της αγοράς. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και τον επόμενο μήνα, θα ισχύσει η απαλλαγή της καταβολής ενοικίου για τις επιχειρήσεις λιανεμπορίου, εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες), πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι), τουρισμού (ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα και γραφεία), αθλητισμού και τα γυμναστήρια.

Όσον αφορά τις  πληττόμενες επιχειρήσεις που θα παραμείνουν ανοιχτές, το ενοίκιο θα είναι μειωμένο κατά 40%.

Έτσι, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν εισπράξουν ενοίκιο τον Απρίλιο θα αποζημιωθούν από το κράτος για το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου ενοικίου.

Για παράδειγμα για 1.000 ευρώ ενοίκιο, ο ενοικιαστής δεν θα πληρώσει τίποτα για τον Απρίλιο και ο ιδιοκτήτης θα εισπράξει από το κράτος το 80% του ενοικίου, δηλαδή 800 ευρώ τα οποία θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.

Όσοι εισπράξουν «κουρεμένα» ενοίκια κατά 40%, θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *