Friday , 3 May 2024

Πότε στήνονται οι κάλπες για την εκλογή των νέων διοικητικών συμβουλίων σε ΠΕΔ και ΚΕΔΕ

Μία ακόμη μάχη ετοιμάζονται να δώσουν οι δήμαρχοι της χώρας για την εκλογή των νέων διοικητικών συμβουλίων των συλλογικών οργάνων της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, ενώ ήδη ξεκαθαρίζει και το τοπίο των υποψηφιοτήτων. Ήδη εκδόθηκε το προεδρικό διάταγμα που όρισε την 28η Φεβρουαρίου ως καταληκτική ημερομηνία για τις εκλογές στην ΚΕΔΕ, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο οι προθεσμίες να παραταθούν κατά μία εβδομάδα.

Τρεις διαδοχικές κάλπες
Τα δημοτικά συμβούλια των δήμων της χώρας έχουν περιθώρια μέχρι την 31η Ιανουαρίου να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους για τις Περιφερειακές Ενώσεις των Δήμων (ΠΕΔ) της χώρας. Μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου προβλέπεται να πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες και στις 13 Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) για την ανάδειξη του διοικητικού και του εποπτικού συμβουλίου. Την ίδια ημέρα θα διεξαχθεί και η ψηφοφορία για την ανάδειξη των αντιπροσώπων της κάθε ΠΕΔ στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ. Εφόσον ολοκληρωθούν οι αρχαιρεσίες στις ΠΕΔ, μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, με καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου, θα πρέπει να διενεργηθούν οι εκλογές για το διοικητικό και το εποπτικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, έπειτα από πρόσκληση του δημάρχου Αθηναίων.

Καϊτεζίδης και Δανιηλίδης για το προεδρείο της ΠΕΔ
Για τις κάλπες που θα στηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα όσον αφορά την εκλογή των νέων διοικητικών συμβουλίων των συλλογικών οργάνων της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης είναι δεδομένες δύο υποψηφιότητες. Στην ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας εκ νέου υποψήφιος θα είναι ο νυν πρόεδρος, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο οποίος και θεωρείται ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Την προεδρία διεκδικεί και ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης. Στο περιθώριο της τελευταίας συνεδρίαση του δ.σ. της ΠΕΔΚΜ ο κ. Καϊτεζίδης δήλωσε «θα είμαι υποψήφιος για τις επερχόμενες εκλογές στα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης». Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «νομίζω ότι κάναμε εξαιρετική δουλειά στην ΠΕΔ-ΚΜ μέσα σε δύσκολες εποχές. Ο κορονοϊός και η ενεργειακή κρίση δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα, αλλά το έργο της ΠΕΔΚΜ είναι αναγνωρισμένο ευρύτερα και πανελλήνια». Από την πλευρά του ο κ. Δανιηλίδης είναι ένα πρόσωπο βαθιά αυτοδιοικητικό, που κατέχει το ρεκόρ του μακροβιότερου δημάρχου στη χώρα.

Οι υποψήφιοι για το προεδρείο της ΚΕΔΕ
Ήδη έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες. Εδώ και καιρό ανακοίνωσε την πρόθεσή του να είναι εκ νέου υποψήφιος ο νυν πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος μάλιστα φέρεται ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το αξίωμα με την παράταξη της ΝΔ. Βασικός αντίπαλός του θα είναι ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο οποίος θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου που θα συγκροτήσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και θα επιχειρήσει να προσελκύσει ευρύτερες συμμαχίες στο πρόσωπό του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *