Thursday , 25 April 2024

Πύρινη κόλαση στα Βατερά Λέσβου – Καίγονται σπίτια – Στις φλόγες και σήμερα το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς

Ανεξέλεγκτη συνεχίζει να μαίνεται η φωτιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς στον Έβρο, ενώ πύρινη κόλαση επικρατεί σήμερα και στα Βατερά της Λέσβου, έχουν ήδη καεί τουλάχιστον δυο κατοικίες και έχει εκκενωθεί ο οικισμός οδικώς και δια θαλάσσης και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ζητά περισσότερα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Στη μεν Δαδιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν επιχειρούν όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα, καθώς ο καπνός δημιουργεί πρόβλημα ορατότητας, ενώ δεν κινδυνεύει κάποιο οικιστικό κομμάτι και η φωτιά συνεχίζει την καταστροφική πορεία της εντός του δάσους. Στο μεταξύ, οι ενισχυμένες επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις με τη συνδρομή του Στρατού, εθελοντικών ομάδων πυρόσβεσης, κατοίκων και του προσωπικού της δασικής υπηρεσίας συνεχίζουν την προσπάθεια διάνοιξης μονοπατιών κόβοντας δέντρα. «Υπάρχει πάρα πολύς και πυκνός καπνός, ειδικά προς τη Λευκίμη. Είναι πάρα πολύ δύσκολο το έργο της κατάσβεσης, γιατί σε κάποια σημεία δεν βλέπεις τίποτα. Ο καπνός δυσκολεύει και τις ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα σε μεγάλο βαθμό. Επιχειρούν, και σήμερα έχουν επικεντρώσει την προσπάθεια νοτιοδυτικά στη Λευκίμη, αλλά με αυτές τις συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να γίνονται ρίψεις ακριβείας», τόνισε σχετικά ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος.

Στη δε Λέσβο, ο άνεμος κατηύθυνε τη φωτιά λίγο μετά τη 1.00 το μεσημέρι μέσα στον κύριο όγκο του οικισμού των Βατερών, οι φλόγες “γλείφουν” το πίσω μέρος των επιχειρήσεων, έχοντας ήδη κάψει δυο σπίτια και απειλώντας και ένα ξενοδοχείο. Στο σημείο επιχειρούν εκτός από επίγειες δυνάμεις τα τρία δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα που εδρεύουν στη Λέσβο και αναμένονται ενισχύσεις από τη βόρεια Ελλάδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *