Sunday , 5 May 2024

Πώς θα γιορτάσουν οι δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης την 28η Οκτωβρίου – Οι εκδηλώσεις

Με λαμπρότητα και με κάθε επισημότητα αναμένεται να τελεστούν οι εορτασμοί για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου σε όλους τους δήμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα:

Στον δήμο Καλαμαριάς
Ο εορτασμός της εθνικής επετείου του «ΟΧΙ» θα ξεκινήσει το Σάββατο 28 Οκτωβρίου στις 10.00 το πρωί με την έπαρση της σημαίας στο δημαρχείο, παρουσία του δημάρχου Καλαμαριάς, Γιάννη Δαρδαμανέλη και του δημοτικού συμβουλίου. Στις 10.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η επίσημη δοξολογία στον ιερό μητροπολητικό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου θα χοροστατήσει ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, κ. Ιουστίνος. Στις 12.00 μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Πεσόντων (Πλατεία Σκρα) από τον μητροπολίτη, ενώ στις 12.15 μ.μ. θα γίνει η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας στο Ηρώο των Πεσόντων. Θα ακολουθήσει στις 12.30 μ.μ. η κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο, τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή. Στις 13.00 μ.μ. θα ξεκινήσει η παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο Νικολάου Πλαστήρα με τη Φιλαρμονική του δήμου Καλαμαριάς, τους προσκόπους, τους Πολιτιστικούς- Προσφυγικούς– Ποντιακούς και Αθλητικούς Συλλόγους τα δημοτικά σχολεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Στον δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης θα τιμήσει την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, με κάθε επισημότητα. Και στις δύο δημοτικές ενότητες του δήμου θα πραγματοποιηθούν ανήμερα της επετείου το Σάββατο, 28 Οκτωβρίου, δοξολογίες, επιμνημόσυνες δεήσεις, ομιλίες και καταθέσεις στεφάνων, με κορύφωση των εκδηλώσεων τη διεξαγωγή δύο παρελάσεων των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και αντιπροσωπειών των τοπικών πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων.
-Στη δημοτική κοινότητα Μενεμένης
Με τη δοξολογία στις 10.00 το πρωί στον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής αρχίζουν οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Στις 10.30 π.μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Εθνομάρτυρος Μητροπολίτου Χρυσοστόμου στην πλατεία Τσομπάνογλου. Στις 10.45 π.μ. θα πραγματοποιηθεί στην οδό Θωμά Χατζίκου η μαθητική παρέλαση των σχολείων και των συλλόγων της περιοχής.
-Στη δημοτική κοινότητα Αμπελοκήπων
Στις 10.30 το πρωί θα τελεστεί η δοξολογία στον ιερό ναό της Ζωοδόχου Πηγής. Στις 11.00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της Αγωνιζόμενης Μάνας του Λαού στην πλατεία Επταλόφου. Στις 11.30 το πρωί στις οδούς Μεγάλου Αλεξάνδρου και Γιάννη Χαλκίδη θα πραγματοποιθεί η μαθητική παρέλαση των σχολείων και των συλλόγων της περιοχής.

Στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κορδελιού – Ευόσμου Κλεάνθη Μανδαλιανό «οι παρελάσεις θα γίνουν και πάλι δύο. Μία στην οδό Καραμανλή στο Ελευθέριο και μία στη Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Εύοσμο. Για να τιμηθεί και το Ελευθέριο».
-Στη δημοτική ενότητα Ευόσμου
Το πρωί του Σαββάτου 28ης Οκτωβρίου θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες. Θα γίνει έπαρση σημαίας στο Αστυνομικό Τμήμα Ευόσμου και στη συνέχεια στο δημαρχείο. Θα ακολουθήσει δοξολογία στον ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ευόσμου και στη συνέχεια στο Ηρώο στην πλατεία Δημαρχείου θα γίνει η επιμνημόσυνη δέηση, η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας και αμέσως μετά η κατάθεση στεφάνων. Η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στην οδό Μ. Αλεξάνδρου, θα ξεκινήσει στις 11.30 π.μ. από το ύψος του ιερού ναού του Ευαγγελισμού και θα τερματίσει στην οδό Μαιάνδρου.
-Στη δημοτική ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού
Το πρωί του Σαββάτου 28ης Οκτωβρίου θα τελεστεί η δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας. Στη συνέχεια στο άγαλμα του Παύλου Μελά, στην πλατεία Σκρα, θα γίνει η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων. Η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στις 11.15 π.μ. στην οδό Κ. Καραμανλή. Θα ξεκινά από το ύψος της Φιλίππου Φλώρου-Μεγάλου Αλεξάνδρου Ευόσμου και θα τερματίσει στην οδό Μ. Αλεξάνδρου Κορδελιού (4ο Νηπιαγωγείο Κορδελιού) και Κ. Καραμανλή.

Στον δήμο Παύλου Μελά
Με την κεντρική τελετή στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης μπροστά στο δημαρχείο Παύλου Μελά θα γιορταστεί η εθνική επέτειος. Η επίσημη δοξολογία θα τελεστεί στις 10:00 π.μ. στη Σταυρούπολη στον ιερό ναό Αγίου Ελευθερίου, στην Πολίχνη στον ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονος και στην Ευκαρπία στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου. Αμέσως μετά σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, θα ακολουθήσουν παρελάσεις στις 11.00 π.μ. ανά δημοτική ενότητα.
-Στη Σταυρούπολη – οδός Αμπελοκήπων
-Στην Πολίχνη – οδός Αγνώστου Στρατιώτη
-Στην Ευκαρπία – οδός Πολυτεχνείου

Στον δήμο Νεάπολης- Συκεών
Η ημέρα της εθνικής επετείου του «ΟΧΙ» θα αρχίζει με την επίσημη δοξολογία που θα τελεστεί στις 10.30 π.μ. στον ιερό μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Νεάπολης (Παναγή Τσαλδάρη 12). Στις 11.00 π.μ. θα γίνει η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας στην προτομή Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Θα ακολουθήσει στις 11.15 π.μ. τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 11.45 π.μ.: με την παρέλαση μαθητών, προσκόπων, αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και συλλόγων του δήμου στη λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου.
Δευτέρα 30 Οκτωβρίου
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου στις 11.00 το πρωί, στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης Συκεών, απέναντι από το Επταπύργιο, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τη ναζιστική κατοχή. Πρόκειται για μια ημερομηνία-σταθμό, καθώς εκείνο το θρυλικό πρωινό, στις 30 Οκτωβρίου 1944, από την περιοχή των Συκεών και συγκεκριμένα από το Επταπύργιο, οι δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης (ΕΑΜ-ΕΛΑΣ) εισέβαλαν στην κατεχόμενη, από τους Ναζί, Θεσσαλονίκη και με τη συνδρομή και δυνάμεων του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Ναυτικού (ΕΛΑΝ) από τον Θερμαϊκό Κόλπο σήμαναν την έναρξη της απελευθέρωσής της.

Στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη
Κορυφαίες εκδηλώσεις της ημέρας οι παραδοσιακές μαθητικές παρελάσεις, που θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις δημοτικές ενότητες και για άλλη μια χρονιά χωρίς τις εξέδρες των επισήμων, όπως πρώτος έχει καθιερώσει ο δήμος εδώ και πολλά χρόνια. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του εορτασμού οι παρελάσεις θα πραγματοποιηθούν: στις 10.45 π.μ. στο Πανόραμα, στις 11:00 π.μ. στον Χορτιάτη, στο Ασβεστοχώρι, στο Φίλυρο και στην Εξοχή, ενώ στην Πυλαία η εκκίνηση θα δοθεί στις 11.45 π.μ. Θα προηγηθούν δοξολογίες, επιμνημόσυνες δεήσεις και καταθέσεις στεφάνων στα κατά τόπους μνημεία Ηρώων. Επιπλέον, στο πλαίσιο των εορτασμών αύριο το βράδυ, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί φωταγώγηση των δημοτικών κτιρίων: δημαρχείο Πανοράματος, πρώην δημαρχείο Πυλαίας, πρώην δημαρχείο Ασβεστοχωρίου.

Στον δήμο Ωραιοκάστρου
Στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου προβλέπονται για το δήμο Ωραιοκάστρου γενικός σημαιοστολισμός από τις 8.00 π.μ. της 26ης μέχρι τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου και φωταγώγηση των δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών κτιρίων. Το Σάββατο 28 Οκτωβρίου στις 07.30 το πρωί θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών. Στις 10.00 το πρωί θα τελεστεί η επίσημη δοξολογία εντός των εκκλησιών. Θα ακολουθήσουν επιμνημόσυνη δέηση στα μνημεία των Ηρώων και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων και φορέων σε κάθε δημοτική ενότητα. Στην έδρα του δήμου η δοξολογία θα πραγματοποιηθεί στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στις 10.30 π.μ. στο ηρώο Ωραιοκάστρου θα γίνει η κατάθεση στεφάνων. Στις 11.00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση των σχολικών μονάδων και φορέων της πόλης στην οδό Κομνηνών (κεντρική οδός Δημαρχείου).

Στον δήμο Θέρμης
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει γενικό σημαιοστολισμό από τις 8.00 το πρωί της 26ης μέχρι τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου, φωταγώγηση των δημοσίων και δημοτικών κτιρίων τις βραδινές ώρες της 27ης και της 28ης Οκτωβρίου. Στις 7.30 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών και στις 10.30 το πρωί θα γίνει η καθιερωμένη δοξολογία. Στη δημοτική κοινότητα της Θέρμης θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Ηρώων στην κεντρική πλατεία Θέρμης. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών στο μνημείο των Ηρώων από τους μαζικούς φορείς. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την παρέλαση μαθητών, προσκόπων, συλλόγων στις οδούς Αγ. Νικολάου με κατεύθυνση στην οδό Δημητρίου και Καραολή. Ανάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις κοινότητες Ν. Ρυσίου, Ν. Ραιδεστού, Ταγαράδων, Βασιλικών, Αγ. Παρασκευής, Σουρωτής Αγ. Αντωνίου, Περιστεράς, Λιβαδίου, Τριλόφου, Πλαγιαρίου, Καρδίας, Κ. Σχολαρίου και στους οικισμούς Τριαδίου, Λακκιάς.

Στον δήμο Θερμαϊκού
Στη δημοτική ενότητα Θερμαϊκού και πιο συγκεκριμένα στην Περαία στις 10.00 το πρωί θα τελεστεί δοξολογία στον ιερό ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στην Κάτω Περαία. Μετά την δοξολογία θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στην μνήμη των πεσόντων στο μνημείο Ηρώων, στην Άνω Περαία. Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 11.15 π.μ.
-Στους Νέους Επιβάτες θα τελεστεί δοξολογία στον ιερό ναό Οσίας Παρασκευής στις 10.00 π.μ., ενώ η επιμνημόσυνη δέηση καθώς και οι καταθέσεις στεφάνων θα γίνουν στο μνημείο Ηρώων.
-Στην Αγία Τριάδα, η δοξολογία θα τελεστεί στις 10.00 π.μ. στον ιερό ναό Αγίας Τριάδας. Η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων θα γίνει αμέσως μετά τη δοξολογία στο μνημείο Ηρώων. Σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες των Νέων Επιβατών και της Αγίας Τριάδας θα παρελάσουν στην Περαία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *