Wednesday , 24 April 2024

Πώς μια κακοκαιρία φέρνει τα πάνω κάτω στο πολιτικό σκηνικό

Του Γ. Κατσιάνη

Σε περίπτωση που στο τέλος της εβδομάδας γίνει μια δημοσκόπηση, τα ευρήματα  που θα προκύψουν θα είναι εξόχως  αποκαλυπτικά.

Η πρωτιά της ΝΔ θα έχει εξανεμιστεί από το δεύτερο ΚΙΝ.ΑΛ. και στην τρίτη θέση θα βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί;

Καταρχήν, το κυβερνών κόμμα καλείται από σήμερα κιόλας να απολογηθεί στους πολίτες γιατί το «επιτελικό κράτος» αποδείχθηκε αναποτελεσματικό, ως προς την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.

Το γεγονός ότι πάγωσε ακόμα και το κέντρο της πρωτεύουσας, αφήνοντας στο δρόμο πολίτες  ως και 20 ώρες(!) μας φέρνει στο νου την αλήστου μνήμης δήλωση του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη ότι «πάγωσαν οι αλατιέρες», πριν από μόλις πέντε χρόνια.

Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή και μόνο η αβλεψία αποθάρρυνε τον κ. Μπουτάρη να είναι εκ νέου υποψήφιος για το δήμο Θεσσαλονίκης καθώς όσες μετρήσεις και αν έγιναν, του έδιναν χαμηλά ποσοστά.

Έτσι και το κυβερνών κόμμα καλείται να ξεπεράσει τον σκόπελο της κακοκαιρίας «Ελπίδα», όπως ξεπέρασε και τον σκόπελο της πανδημίας, των πυρκαγιών, της έντασης στο Αιγαίο, κλπ.

Από την άλλη μεριά, η τάση του ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλεύεται όποια φυσική καταστροφή υπάρχει  για να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση είναι μονότονη και αναποτελεσματική.

Δεν είναι δυνατόν την ώρα που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκατοντάδες άνθρωποι στους δρόμους, να ασχολείσαι με τα τυχόν κομματικά οφέλη που θα αποφέρει μια δήλωση που θα χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό, ως «τον πιο ανεύθυνο Έλληνα».

Προφανώς, κάποιοι έχουν επιλεκτική μνήμη όταν την ώρα που καίγονταν άνθρωποι στο Μάτι, έκαναν συσκέψεις, λέγοντας δημοσίως ότι «ευτυχώς δεν υπάρχουν θύματα» και λίγες ώρες αργότερα, αποκαλύπτονταν η απώλεια 102 ανθρώπινων ζωών.

Την ίδια ώρα, η κριτική του ΚΙΝ.ΑΛ. ότι «εδώ και μέρες υπάρχει ενημέρωση για ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά όπως αποδεικνύεται, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική προετοιμασία» θέτει την κατάσταση στην σωστή της βάση και καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι η αντιμετώπιση της κακοκαιρίας από την Πολιτεία ήταν για άλλη μια φορά αναποτελεσματική.

Αυτό θα πρέπει να μας προβληματίζει και πολύ περισσότερο, θα πρέπει να προβληματίσει εκείνους που έχουν την ευθύνη διαχείρισης της εξουσίας, πριν, τώρα και μετά.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *