Tuesday , 30 April 2024

Πώς παρακάμπτουν το νόμο οι εισπρακτικές εταιρίες και συνεχίζουν να ενοχλούν τους οφειλέτες

Του Γ. Κατσιάνη

Μία νέα μέθοδο χρησιμοποιούν οι υπάλληλοι των εισπρακτικών εταιρειών για να παραπλανούν τους δανειολήπτες. 

Όπως αποκαλύπτει το thesseconomy.gr, οι υπάλληλοι προκειμένου να έλθουν σε τηλεφωνική επικοινωνία, αλλάζουν τον αριθμό των κινητών τηλεφώνων με τον οποίο καλούν τους πελάτες τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δανειολήπτη, ο οποίος διαπίστωσε ότι σε λίγες ημέρες του τηλεφώνησαν από τρεις διαφορετικούς αριθμούς!  

«Την μία, ο αριθμός έληγε σε 077, την επόμενη ημέρα σε 695 και πρόσφατα σε 808», δήλωσε στο thesseconomy.gr ο καταγγέλλων και σημείωσε ότι καθημερινά δέχεται δύο και τρία τηλεφωνήματα. 

«Υπήρξε περίπτωση κατά την οποία ενώ μίλησα με υπάλληλο, λίγο αργότερα μου τηλεφώνησε άλλος υπάλληλος της ίδιας εισπρακτικής εταιρείας για να με ρωτήσει το ίδιο πράγμα με τον προηγούμενο», τόνισε ο καταγγέλλων.      

Τι προβλέπεται

Σύμφωνα με το νόμο 3758/2009, οι εταιρείες διαχείρισης, κατά την επικοινωνία τους με τους οφειλέτες. έχουν την υποχρέωση:

– Πριν από κάθε ενέργεια ενημέρωσης πρέπει να επιβεβαιώνεται η οφειλή και να γίνεται ταυτοποίηση του οφειλέτη.

– Η επικοινωνία πρέπει να γίνεται μία φορά ανά δύο ημέρες ή πιο αραιά και κατά τις εργάσιμες ημέρες από ώρα 9:00 – 20:00.

– Ο υπάλληλος της εταιρείας να διαθέτει φανερό τον αριθμό προέλευσης της κλήσης και τα προσωπικά του στοιχεία (ονοματεπώνυμο και ιδιότητα και τον αριθμό μητρώου εταιρείας), δηλαδή να μην καλεί με «απόκρυψη».

– Να ενημερώνουν τον συνομιλητή ότι η κλήση καταγράφεται και τα στοιχεία διατηρούνται για ένα έτος. Στη συνέχεια καταστρέφονται, εκτός αν ζητήσει τη διατήρησή τους ο οφειλέτης ή η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων οπότε και πρέπει να παρασχεθούν εντός 10 ημερών

– Η παρέμβαση των εταιρειών πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο για την ενημέρωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη ρύθμιση αυτών και να παρέχονται οι πληροφορίες των οφειλών, εφόσον ζητηθεί από τον οφειλέτη εγγράφως εντός 10 ημερών ατελώς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *