Friday , 3 May 2024

Πώς ψηφίζουμε στο β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών – Χωρίς σταυρούς οι επαναληπτικές

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την Κυριακή, 15 Οκτωβρίου, που θα διεξαχθούν οι επαναληπτικές αυτοδιοικητικές εκλογές -ή κατ΄ άλλους ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2023- στα ίδια εκλογικά τμήματα της χώρας. Μάλιστα, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής. Σημειώνεται ότι σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής πληρώνονται.

Ψηφοφορία μεταξύ «μονομάχων»
Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στους 85 δήμους και στις έξι περιφέρειες της χώρας, αφού οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το όριο του 43%, που με το νέο εκλογικό νόμο θα τους εξασφάλισε εκλογή από την πρώτη κιόλας Κυριακή (8/10). Σύμφωνα με όσα προβλέπονται για τις επαναληπτικές εκλογές, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μόνο για την εκλογή περιφερειάρχη και δημάρχου και, ως εκ τούτου, δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης σε υποψήφιους συμβούλους. Παρόλα αυτά, ψηφοδέλτια με σταυρούς προτίμησης δεν προσμετρώνται ως άκυρα. Η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μόνο ανάμεσα στους υποψηφίους περιφερειάρχες ή τους υποψήφιους δημάρχους των δύο συνδυασμών που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους την περασμένη Κυριακή (8/10).

Πού ψηφίζω στο β’ γύρο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις» οι πολίτες των δήμων και των περιφερειών του β’ γύρου των εκλογών μπορούν να βρουν το εκλογικό τους κέντρο. Για πρώτη φορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 θα καταβληθεί αποζημίωση στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών. Όπως αναφέρει η ΚΥΑ, που έχει εκδοθεί, η εκλογική αποζημίωση για τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής που συμμετείχαν στη διαδικασία της προηγούμενης Κυριακής θα λάβουν το ποσό των 40 ευρώ. Το ποσό, ωστόσο, αλλάζει στις επαναληπτικές αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 της 15ης Οκτωβρίου, καθώς ορίζεται στα 30 ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *