Thursday , 25 April 2024

Π. Βλαχογιαννόπουλος : “Λάθος οι εμβολιασμοί εφήβων και εγκύων με τέτοια δεδομένα”

Ο καθηγητής Ανοσολογίας του ΕΚΠΑ , Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Κρήτης 98.4 , σημείωσε ότι για την προέλευση του νέου κορωνοιού , τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί από την δημόσια συζήτηση του επιστημονικού κόσμου , στο όνομα βεβαιοτήτων που διαρκώς στη πράξη και με όσα στοιχεία προκύπτουν, διαρκώς ανατρέπεται. Ο κ. Βλαχογιαννόπουλος , αναφορικά με την συζήτηση για εγκρίσεις χορήγησης προσωρινής άδειας υπό προϋποθέσεις σε εφήβους 12-15 ετών , τόνισε ότι τα δεδομένα με τα οποία ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) πήρε την απόφαση δεν δικαιολογούν κάτι τέτοιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καταστούν υποχρεωτικοί τέτοιοι εμβολιασμοί. Με όσα δεδομένα έχουν προκύψει από τους εμβολιασμούς μέχρι στιγμής, όπως είπε, ο ίδιος αναθεωρεί την άποψη του και για τις εγκύους, αφού πλέον κατά την επιστημονική του άποψη σε αυτή τη φάση και οι εγκυμονούσες γυναίκες αν δεν συντρέχει ειδικός λόγος θα πρέπει να αποφύγουν τον εμβολιασμό.

Ο ίδιος τόνισε ότι “σοβαροί επιστήμονες έχουν διάφορες ενστάσεις για το laid effect των εμβολίων. Νομίζω ότι ένα προϊόν που έχει πάρει επείγουσα αδειοδότηση για χρήση λόγω ειδικών συνθηκών δεν μπορεί να είναι ούτε υποχρεωτικό ούτε να επεκταθεί σε μικρές ηλικίες χωρίς πλήρεις μελέτες. Επείγουσα αδειοδότηση για ειδικές χρήσεις παραδείγματος χάριν ότι βράζαμε από κορωνοϊό μπορούμε να το δεχτούμε. Αφήστε τα παιδιά και τις εγκύους ελεύθερες όμως. Δεν υπάρχει λόγος να εμβολιάσουμε τα παιδιά για να πιάσουμε το 80% ανοσίας. Ας είμαστε πειστικοί στους ενήλικες, ας είμαστε διαφανείς και επεξηγηματικοί, ας δηλώσουμε στην κοινωνία ότι είμαστε δίπλα της …εδώ ο άλλος έχει παρενέργειες από το εμβόλιο και δε βρίσκει γιατρό να πάρει θέση. Δεν μπορεί ο γιατρός να πάρει θέση! Αυτό μας μάρανε τώρα; Τα παιδιά και οι έγκυες;”.

Ο κ. Βλαχογιαννόπουλος επεσήμανε επίσης ότι με όσα δεδομένα έχουν προκύψει από τους εμβολιασμούς μέχρι στιγμής, αναθεωρεί την άποψη του και για τις εγκύους, αφού πλέον κατά την επιστημονική του άποψη σε αυτή τη φάση και οι εγκυμονούσες γυναίκες αν δεν συντρέχει ειδικός λόγος θα πρέπει να αποφύγουν τον εμβολιασμό. Ο κ. Βλαχογιαννόπουλος τόνισε τέλος, ότι στον ενήλικο πληθυσμό η φαρμακο-επαγρύπνηση είναι το κλειδί κι η απόλυτη διαφάνεια , ώστε να προχωρήσουν τα εμβολιαστικά προγράμματα χωρίς σύγχυση για να προλάβουμε τις μεταλλάξεις, διαφορετικά όσοι επενδύουν σε ανοσία από φυσική λοίμωξη θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι αυτό θα έχει κόστος και σε νεκρούς.

Το ενδεχόμενο πάντως μαζικού εμβολιασμού στα παιδιά απέκλεισε και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι “οι εμβολιασμοί παιδιών αφορούν σε παιδιά, τα οποία για κάποιο ιδιαίτερο λόγο υγείας κινδυνεύουν περισσότερο από τα άλλα. Δεν αφορά μαζικό εμβολιασμό των παιδιών η συζήτηση αυτή τη χρονική στιγμή. Τα παιδιά κινδυνεύουν ελάχιστα από τον κορωνοϊό και να νοσήσουν βαριά και να έχουν σοβαρές επιπτώσεις”.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Απριλίου ο κ. Π. Βλαχογιαννόπουλος είχε υποβάλει την παραίτησή του από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ. Στην επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, είχε επικαλαστεί λόγους δυσλειτουργίας της συγκεκριμένης επιτροπής ως προς τον τρόπο διαχείρισης του εμβολίου της AstraZeneca και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις καταγραφόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες και ζήτησε να αντικατασταθεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *