Monday , 6 May 2024

«Ραγκουτσάρια»: Τα καρναβάλια της Καστοριάς – Κλείνουν το εορταστικό Δωδεκαήμερο

Τα «Ραγκουτσάρια», τα καρναβάλια της Καστοριάς, κάθε χρόνο στις 6, 7,και 8 Ιανουαρίου αποτελούν την αναβίωση των αρχαίων Διονυσιακών οργιαστικών τελετών που γίνονταν από αρχαιοτάτων χρόνων, στη μέση του χειμώνα προς τιμήν της φύσης που θα αναγεννηθεί την Άνοιξη. Με τα «Ραγκουτσάρια» κλείνει το γιορταστικό Δωδεκαήμερο, με χαρακτηριστικά καστοριανά έθιμα που οι ρίζες τους φτάνουν στους πρώιμους κάτοικους της περιοχής, τους Δωριείς και τους Ορέστειες και αποτελούν σπάνιο δείγμα της ιστορικής συνέχειας του τόπου μας διά μέσου των αιώνων.

Το καρναβάλι του χειμώνα
Πρόκειται για το πιο κεφάτο καρναβάλι του χειµώνα. Οι µπάντες των χάλκινων πληµµυρίζουν µε ήχους την πόλη και όλοι γιορτάζουν στους δρόµους. Άνδρες και γυναίκες, σε «μπουλούκια», από διάφορες γειτονιές γλεντούν μέσα σ’ένα πανζουρλισμό φωνών και τραγουδιών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ποικιλία των μουσικών οργάνων, που εκτός από τα παραδοσιακά, ζουρνάδες, γκάϊντες και άλλα, από τις πρώτες δεκαετίες του αιώνα μας προστέθηκαν τα λαϊκά «τακούμια», κρουστά και κυρίως πνευστά, χάλκινα όργανα, κατάλοιπα των μεγάλων στρατιωτικών μπάντων που κατά καιρούς περνούσαν από την πόλη. Στα «Ραγκουτσάρια» -rogatores σημαίνει ζητιάνοι -οι κάτοικοι μεταμφιέζονται και φορούν απαραιτήτως μάσκες. Οι μάσκες αυτές έχουν συμβολικό χαρακτήρα, αφού η όψη τους είναι τρομακτική και αποσκοπούν στο να ξορκίσουν το κακό από την πόλη. Οι μασκαράδες έχουν τη συνήθεια να ζητιανεύουν από τον κόσμο την ανταμοιβή τους που διώχνουν τα κακά πνεύματα. Από αυτή τη συνήθεια, άλλωστε, πηγάζει και το όνομα της γιορτής. Άνδρες και γυναίκες, μικροί και μεγάλοι, δεν διστάζουν να μασκαρευτούν και να ξεχυθούν στους δρόμους της Καστοριάς αναστατώνοντας την πόλη με χορούς και τραγούδια.

Η ανακοίνωση του δήμου Καστοριάς
Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Καστοριάς φέτος «κατόπιν συνεννόησης της αντιδημαρχίας Τουρισμού-Πολιτισμού του δήμου Καστοριάς και της αντιδημαρχίας Πολιτισμού του δήμου Ξάνθης, ο «βασιλιάς του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού, ο γνωστός ‘Πειρατής του Θερμαϊκού’, θα συμμετέχει στην παρέλαση του καστοριανού καρναβαλιού ‘Ραγκουτσάρια 2024’ τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *