Saturday , 27 April 2024

Ρωσία: Διάγγελμα Πούτιν μετά την κατάληψη του Ροστόφ από τη Wagner – Έκκληση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στους μαχητές του Πριγκόζιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απηύθυνε διάγγελμα στον ρωσικό λαό μετά την κατάληψη του Ροστόφ από τη Wagner. Οι δραματικές εξελίξεις στη Ρωσία, με τον στρατό του Πριγκόζιν να έχει ήδη καταλάβει το Ροστόφ, απειλώντας με πραξικόπημα, έχουν προκαλέσει συναγερμό στην κυβέρνηση Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για ενότητα και μίλησε για ανθρώπους που «εξαπατήθηκαν και σύρθηκαν σε μια εγκληματική περιπέτεια», αναφερόμενος στους μαχητές της Wagner χωρίς, όμως, να τους κατονομάσει. Ο Πούτιν σημείωσε ότι το μέλλον της Ρωσίας είναι σε κίνδυνο, περιγράφοντας τις ενέργειες όσων έχουν προχωρήσει σε ανταρσία ως «πισώπλατη μαχαιριά». Αυτοί που διαιρούν τη Ρωσία θα τιμωρηθούν, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας για «αναπόφευκτη τιμωρία».
Ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή επιβλήθηκε αντιτρομοκρατικό καθεστώς στη Μόσχα και αρκετές άλλες περιοχές. Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι όλες «οι απαραίτητες εντολές έχουν δοθεί» για να αντιμετωπιστεί η κρίση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κανένα σημείο του σύντομου διαγγέλματός του δεν αναφέρθηκε στη Wagner ή στον πρώην συνεργάτη του Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Υπουργείο Άμυνας στους μαχητές Wagner

Έκκληση στους μαχητές της Wagner να μην ενισχύσουν τον «επαναστάτη Πριγκόζιν» απηύθυνε σήμερα το πρωί το ρωσικό υπουργείο Άμυνας με μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο Telegram. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι “εξαπατήθηκαν και παρασύρθηκαν σε μια εγκληματική περιπέτεια” από τον αρχηγό της Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν. «Σας έχουν εξαπατήσει σε μια εγκληματική περιπέτεια, μην τους βοηθάτε» αναφέρεται μεταξύ άλλων. Παράλληλα τους καλεί να επιστρέψουν στις βάσεις τους, επισημαίνοντας πως «εγγυάται την ασφάλεια όλων».

Ανταρσία Βάγκνερ στη Ρωσία
Από την πόλη Ροστόφ ξεκίνησε στη Ρωσία η ανταρσία της μισθοφορικής παραστρατιωτικής ομάδας Βάγκερ με επικεφαλής τον Γεβγκένι Πριγκόζιν. Ο Πριγκόζιν κάλεσε σε εξέγερση κατά του ρωσικού στρατού, αρνούμενος ότι η πράξη του είναι πραξικόπημα. Τα ξημερώματα του Σαββάτου εμφανίστηκαν βίντεο που δείχνουν δυνάμεις της ομάδας Βάγκνερ να εισέρχονται στη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον, την παραποτάμια πόλη στη βορειοανατολικό άκρο της Μαύρης Θάλασσας, στην Αζοφική , στις εκβολές του ποταμού Ντον, που αποτελεί κρίσιμο κέντρο για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία.

«Έτοιμος να πεθάνει»
Ο ιδρυτής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, διαβεβαίωσε σήμερα πως μπήκε στη Ρωσία μαζί με τα στρατεύματά του με σκοπό να ανατρέψει τη στρατιωτική ιεραρχία, δηλώνοντας “έτοιμος να πεθάνει” μαζί με τους 25.000 άνδρες του για να «απελευθερώσει τον ρωσικό λαό». Η Μόσχα καλεί τους άνδρες της ομάδας Βάγκνερ να εγκαταλείψουν τον αρχηγό τους και να πάψουν να υπακούουν στις εντολές του. Οι αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στη Μόσχα και διάφορες περιφέρειες της χώρας κηρύσσοντας τόσο τη ρωσική πρωτεύουσα όσο και την περιφέρεια της Μόσχας “αντιτρομοκρατική κατάσταση”, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS.
Ο Γενικός Εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι η ποινική διαδικασία κατά του Πριγκόζιν, κινήθηκε νόμιμα και αιτιολογημένα. Ο ιδρυτής της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner PMC ενδέχεται να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης μεταξύ 12 και 20 ετών, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *