Tuesday , 23 April 2024

Ρωσία: Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας μετά το πυρηνικό δυστύχημα στην στρατιωτική βάση – Φόβοι για εξάπλωση στην Ευρώπη

Έχουν δεκαεξαπλασιαστεί (16 φορές πάνω) τα επίπεδα της ραδιενέργειας στη ρωσική πόλη Σεβεροντβίνσκ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, μετά το δυστύχημα στις 8 Αυγούστου, που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών σε πηγές ισοτόπων, στο πλαίσιο δοκιμών πυραυλοκινητήρων υγρού καυσίμου σε στρατιωτική βάση στην περιφέρεια Αρκανγκέλσκ.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε αρχικά ανακοινώσει πως τα επίπεδα της ραδιενέργειας είχαν παραμείνει φυσιολογικά μετά το συμβάν, αλλά οι αρχές της πόλης του Σεβεροντβίνσκ, ανέτρεψαν τους ισχυρισμούς αυτούς, τονίζοντας πως υπήρξε άνοδος των επιπέδων.

Η Greenpeace υποστήριξε από την πλευρά της πως τα επίπεδα της ραδιενέργειας αυξήθηκαν 20 φορές, ενώ η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία Rosgidromet, ανακοίνωσε πως υπολογίζει ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας αυξήθηκαν από τέσσερις έως 16 φορές. Σύμφωνα με το newscientist, δεν υπάρχουν ενδείξεις εξάπλωσης της ακτινοβολίας εκτός της Ρωσίας, ενώ εκπρόσωπος της Greenpeace δήλωσε ότι δεν προς το παρόν δεν έχουν ανιχνευτεί ίχνη σε Νορβηγία και Φιλανδία, αλλά και ότι υποθετικά θα μπορούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας του συγκεκριμένου δυστυχήματος έχασαν τη ζωή τους πέντε πυρηνικοί επιστήμονες της Rosatom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *