Monday , 13 May 2024

Ρόδος: Αγώνας δρόμου για τον τουρισμό – Από τα 41 κλειστά ξενοδοχεία λειτουργούν τα 35 – Στηρίζουν οι tour operators Μ. Βρετανίας και Δανίας

Καθαρό μήνυμα ασφάλειας στέλνει η Ελλάδα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας στη μέση της τουριστικής σεζόν. Στις πληγείσες περιοχές της Ρόδου η επαναλειτουργία των τουριστικών μονάδων που είναι έτοιμες να υποδεχθούν ξανά επισκέπτες έχει ήδη δρομολογηθεί, ενώ η κρατική αρωγή της Πολιτικής Προστασίας έχει προχωρήσει τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών για την καταβολή των αποζημιώσεων. Σπίτια, καταστήματα, ξενοδοχεία, ζώα αλλά και χιλιάδες εκτάσεις γης έχουν γίνει στάχτη. Η μάχη, σύμφωνα και με εκτιμήσεις αρμοδίων, θα διαρκέσει και τις επόμενες μέρες αφού αναμένεται ότι θα υπάρχουν αναζωπυρώσεις.

Μέτρα στήριξης
Η αναλυτική παρουσίαση των αποφάσεων για τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ τονίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό πως το brand της Ρόδου είναι ισχυρό στο εξωτερικό. Οι βασικοί άξονες στήριξης των κατοίκων και των επιχειρήσεων από την πολιτεία κινούνται σε τρεις άξονες:
1) Άμεση στήριξη μέσω του μηχανισμού κρατικής αρωγής των κατοίκων και επιχειρήσεων που επλήγησαν. Από την αυτοψία της αρμόδιας υπηρεσίας έχουν εντοπιστεί 6 κτήρια που κρίνονται κατεδαφιστέα και άλλα 39 που έχουν μικρότερες φθορές.
2) Άμεσες εργασίες αποκατάστασης από την περιφέρεια και τον δήμο σε οδικά δίκτυα και δημόσιες ακτές.
3) Εκστρατεία θετικής προβολής της Ρόδου στις κύριες αγορές ενδιαφέροντος του νησιού.

Ο Περιφερειάρχης
«Ο τουρισμός στη Ρόδο είναι το 97% του ΑΕΠ του νησιού», επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος. Και διευκρινίζει πως μετά την καταστροφική πυρκαγιά «από τις 41 ξενοδοχειακές μονάδες που ήταν εκτός λειτουργίας, λόγω της φωτιάς, επαναλειτουργούν οι 35 κι εκτός λειτουργίας είναι αυτή τη στιγμή έξι ξενοδοχειακές μονάδες.

Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου
«Το νησί της Ρόδου είναι πλήρως λειτουργικό και σύντομα το 100% των καταλυμάτων του νησιού θα είναι πλήρως διαθέσιμο». Αυτό δηλώνει η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, προσθέτοντας ότι πάνω από το 90% των καταλυμάτων στο νησί είναι λειτουργικά και διατίθενται σε επισκέπτες. «Δεν υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στα ξενοδοχεία, πλην του περιβάλλοντα χώρου σε 10 – 11 μεγάλες μονάδες κατηγορίας, κυρίως 5 και 4 αστέρων στην περιοχή από το Κιοτάρι- που επλήγη περισσότερο -έως το Γεννάδι. Θεωρούμε ότι στην πλειονότητά τους σχεδόν από την 1η Αυγούστου θα είναι έτοιμα να επαναλειτουργήσουν», δήλωσε o πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου Γιώργος Ματσίγκος».

Ταξιδιωτικοί οργανισμοί
Η Ρόδος αποτελεί ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού καθώς βρίσκεται στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο εξάμηνο του 2023 η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Ρόδου ανήλθε σε 2,1 εκατ. άτομα, έχοντας αυξηθεί κατά 13,2% % έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2022, με την πλειοψηφία να αποτελούν Βρετανοί και Γερμανοί ταξιδιώτες. Τουρ οπερέιτορ των Ην. Βασιλείου και Ιρλανδίας επιβεβαίωσαν ότι οι διακοπές στο βόρειο τμήμα της Ρόδου δεν επηρεάζονται από τις πυρκαγιές στο νησί και θα συνεχιστούν προσφέροντας ωστόσο τη δυνατότητα αλλαγής κράτησης ή ακύρωσης ή επιστροφής χρημάτων στους πελάτες τους που δεν επιθυμούν να ταξιδέψουν στο νησί. Η ανακοίνωση περί συνέχισης των προγραμμάτων διακοπών στη Ρόδο έρχεται αφότου έγινε γνωστό ότι ορισμένα ξενοδοχεία στο νησί έκαναν γενναίες περικοπές στις τιμές τους, μειώνοντάς τες -τουλάχιστον κατά ένα τρίτο- σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν το κλίμα ακυρώσεων των τουριστών. Καμία αλλαγή δεν θα κάνει στο πρόγραμμά του για τη Ρόδο και τουρ οπερέιτορ από τη Δανία,και θα συνεχίσει κανονικά να στέλνει Σκανδιναβούς τουρίστες στο νησί, καθώς θεωρεί ότι ο προορισμός είναι ασφαλής και δεν υπάρχει κίνδυνος λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που βρίσκεται πλέον σε ύφεση. Μάλιστα στη Ρόδο βρίσκονται υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου που είχαν συνεργασία με τις τοπικές αρχές και επισκέφθηκαν τα ξενοδοχεία στα οποία διαμένουν οι Σκανδιναβοί πελάτες τους, δίνοντας το μήνυμα ότι ο προορισμός δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *