Friday , 3 May 2024

Ρόδος: Τον «πύρινο» εφιάλτη ζουν για 6η μέρα κάτοικοι και τουρίστες – Το αδιαχώρητο στο αεροδρόμιο

Ανεξέλεγκτη μαίνεται για έκτη μέρα η φωτιά στη Ρόδο. Ο «πύρινος» εφιάλτης που βρίσκεται σε εξέλιξη στα νότια του νησιού. Καίει ό,τι βρεθεί στον διάβα του κάνοντας στάχτη περιουσίες, σπίτια, εκκλησίες και ξενοδοχειακές μονάδες. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη σε τέσσερα ενεργά μέτωπα, αφού υπήρξε και αναζωπύρωση στο φράγμα Γαδούρα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εντοπίζεται στο Κιοτάρι και νοτιοδυτικά προς Γεννάδι. Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στον Απόλλλωνα προς Προφήτη Ηλία και οι δυνάμεις κάνουν τεράστιες προσπάθειες, ώστε να μην πάει η φωτιά βορειότερα προς το πυκνό δάσος. Με το πρώτο φως ξεκίνησαν τις ρίψεις έξι εναέρια μέσα (3 Τρακτορες, ένα Mi-8, 2 Chenook και ένα συντονιστικό ΒΚ-117), ανάμεσά τους και αυτά που εστάλησαν ως βοήθεια από την Τουρκία και την Κροατία.

Οι ενισχύσεις
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς, καθώς το μέτωπο της πυρκαγιάς δεν έχει υποχωρήσει. Η Ρόδος βρίσκεται και σήμερα ανάμεσα στις 13 περιοχές με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Συνολικά, σε κάθε γωνιά του νησιού επιχειρούν 205 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 39 οχήματα, συμμετέχουν και οι Σλοβάκοι πυροσβέστες με 31 άτομα προσωπικό και 5 οχήματα, δίνοντας πρωτοφανή μάχη με τις φλόγες, οι οποίες, σε ορισμένα σημεία, έχουν φτάσει μέχρι και την παραλία.

Με τις βαλίτσες στα χέρια
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες και τα ντοκουμέντα από το φλεγόμενο νησί, με κατοίκους και τουρίστες να εκκενώνουν τις περιοχές που απειλεί η φωτιά με όποιο τρόπο μπορούν και έχοντας τις βαλίτσες στα χέρια. Οι δραματικές εξελίξεις στη Ρόδο κάνουν τον γύρο του κόσμου, με τις εικόνες από το νησί να αποτελούν κεντρικό θέμα σε πολλά μέσα διεθνή ενημέρωσης, κυρίως στα βρετανικά. Στο κλειστό γήπεδο του Βενετοκλείου, στην πόλη της Ρόδου συγκεντρώθηκαν κάτοικοι, εργαζόμενοι και τουρίστες από τις περιοχές του νησιού που η πύρινη λαίλαπα έκανε το καταστροφικό πέρασμά της. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, συγκινητική είναι η παρουσία πολλών κατοίκων της Ρόδου που έχουν σπεύσει στο κλειστό γήπεδο προκειμένου να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν ώστε να φιλοξενηθούν εκατοντάδες άνθρωποι. Την ίδια ώρα το αδιαχώρητο σημειώνεται στο αεροδρόμιο όπου οι τουρίστες προσπαθούν άρον-άρον να εγκαταλείψουν το νησί.

Η φωτιά από ανθρώπινο χέρι
Δεν υπάρχει προσαγωγή αλλά «οι φωτιές μπαίνουν από ανθρώπινο χέρι» λένε οι εκπρόσωποι της πυροσβεστικής. «Δεν έχει γίνει καμία σύλληψη ή προσαγωγή» είπε χαρακτηριστικά σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, προσθέτοντας ότι «διερευνώνται όλες οι μαρτυρίες» καθώς υπάρχουν μέλη εθελοντικών ομάδων στη Ρόδο που μιλούν για άτομα με μηχανάκια που κυκλοφορούν με γκαζάκια. Από χθες το βράδυ στο νησί βρίσκεται κλιμάκιο της Διεύθυνσης Διερεύνησης Εγκλημάτων και Εμπρησμού της Πυροσβεστικής που αναζητά την αιτία εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *