Saturday , 27 April 2024

Σαρακοστιανά: Πιο… αλμυρά φέτος ακόμη και ως 10% – Έως 19 ευρώ το χταπόδι

Ακριβότερα φέτος ακόμη και ως 10% σε σχέση με πέρυσι είναι οι τιμές στα σαρακοστιανά. Οι καταναλωτές αναγκάζονται να βάλουν «πιο βαθιά» το χέρι στην τσέπη καθώς –όπως υποστηρίζουν- υπάρχουν αυξήσεις σε αρκετά είδη. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος υποστηρίζει ότι «ακριβότερο κατά 8,2% σε σχέση με πέρυσι θα είναι φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι». Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει η αισιοδοξία ότι, με το αντίστοιχο «Καλάθι», το οποίο έχει προαναγγείλει ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, θα υπάρξουν μειώσεις σε κάποια προϊόντα.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές
Τσιμπημένες είναι φέτος οι τιμές σε διάφορα σαρακοστιανά εδέσματα. Ενδεικτικά, η τιμή του άσπρου ταραμά φέτος έφτασε τα 19 ευρώ το κιλό, ενώ πέρσι δεν ξεπερνούσε τα 18 ευρώ το κιλό. Ο κόκκινος ταραμάς από 6 ευρώ που στοίχιζε πέρσι, φέτος στοιχίζει 6,5 ευρώ το κιλό.Το χταπόδι έφτασε τα 15-19 ευρώ, τα θράψαλα τα 10-13 ευρώ, τα φρέσκα καλαμάρια τα 19-22 ευρώ, οι κατεψυγμένες γαρίδες τα 17-20 ευρώ, τα μύδια τα 7 ευρώ ενώ οι σουπιές έφτασαν τα 13-16 ευρώ. Επίσης πέρυσι ο χαλβάς με σοκολάτα τα 400 γραμμάρια κόστιζαν 2,36 ευρώ, ενώ φέτος ο ίδιος χαλβάς αλλά βάρους 350 γραμμαρίων στοιχίζει 3,45 ευρώ.

Σταθερή η τιμή της λαγάνας
«Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, δεν υπάρχει ένδειξη για αύξηση της τιμής της λαγάνας για φέτος. Καθοριστικός παράγοντας για την τελική τιμή που θα διαμορφωθεί στη λαγάνα αποτελούν οι πρώτες ύλες», επισημαίνει στο thesseconomy.gr η πρόεδρος της Ένωσης Αρτοποιών Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Έλσα Κουκουμέρια. «H τιμή της με τα σημερινά δεδομένα θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Η λαγάνα των 400 γραμμαρίων θα κυμανθεί από 2,20 μέχρι 2,40 ευρώ».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *