Tuesday , 30 April 2024

Σαρακοστιανό τραπέζι: Πόσο κοστίζει φέτος; – Πώς έχουν διαμορφωθεί οι τιμές στα σαρακοστιανά

Πρώτη εβδομάδα της Σαρακοστής και οι τιμές σε θαλασσινά και στα υπόλοιπα σαρακοστιανά είδη έχουν πάρει την… ανηφόρα. Οι καταναλωτές για μία ακόμη φορά βάζουν ακόμη πιο βαθιά στο χέρι στην τσέπη προκειμένου να έχουν στο τραπέζι τους τα καθιερωμένα των ημερών. Την… τιμητική τους έχουν τα θαλασσινά, ο χαλβάς, ο ταραμάς και άλλα σαρακοστιανά.

«Αλμυρότερα» τα θαλασσινά
Όπως επισημαίνει στο thesseconomy.gr o πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων στο Καπάνι Θεσσαλονίκης, Χρήστος Νικολόπουλος «ο κόσμος τέτοιες μέρες ψωνίζει κυρίως μαλάκια και όστρακα δηλαδή καλαμάρια, χταπόδια, γαρίδες. Από όστρακα αγοράζει κυρίως μύδια και πολύ πιο σπάνια ψάρια». Αναφερόμενος στις τιμές στις οποίες κυμαίνονται φέτος τα θαλασσινά, ο κ. Νικολόπουλος είπε πως «σε σχέση με πέρισι οι τιμές των οστράκων έχουν ανέβει εξαιτίας της έλλειψης που παρατηρείται λόγω υπεραλίευσης. Οι τιμές στα όστρακα έχουν ανέβει πολύ. Πέρυσι τα πουλούσαμε 16-18 ευρώ, ενώ φέτος φτάνουν μέχρι τα 22 ευρώ. Οι γυαλιστερές κοστίζουν 20 ευρώ το κιλό, τα κυδώνια 22 ευρώ , τα μύδια 4-5 ευρώ, ενώ όσον αφορά τα υπόλοιπα θαλασσινά που επιλέγει ο κόσμος, οι σουπιές κοστίζουν 10-12 ευρώ το κιλό, τα καλαμάρια 18-20 ευρώ , τα χταπόδια ανάλογα με το μέγεθος 12-16 ευρώ, οι γαρίδες 10-20 ευρώ, οι γάμπαρες 8-10 ευρώ». Ο κ. Νικολόπουλος σημείωσε ότι οι περισσότεροι καταναλωτές «επιλέγουν τα κατεψυγμένα θαλασσινά, καθώς είναι πολύ πιο οικονομικά. Σε μια τέτοια περίοδο πολλών ημερών νηστείας ο κόσμος επιλέγει κάτι πιο οικονομικό. Αντί λοιπόν να πάρουν ένα καλαμάρι φρέσκο που έχει 18-20 ευρώ το κιλό, καταφεύγουν στο κατεψυγμένο που φτάνει έως τα 10 ευρώ».

Οι τιμές σε σχέση με πέρυσι
Σύμφωνα με τις τιμές που επικρατούν στην αγορά όλα συντείνουν στο ότι το φετινό σαρακοστιανό τραπέζι θα είναι ακριβότερο σε σχέση με πέρσι, με τις τιμές ενδεικτικά σε κάποια βασικά προϊόντα να έχουν διαμορφωθεί ως εξής:
–Χαλβάς (κιλό): πέρυσι 6 -15 ευρώ, ενώ πωλείται φέτος από 7-17,50 ευρώ, με την τιμή να καταγράφει αύξηση έως 16%
–Ταραμοσαλάτα (κιλό): πέρυσι 7-16 ευρώ, ενώ φέτος πωλείται από 9-18,60 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση έως 28%
–Θράψαλο (κιλό): πέρυσι είχε 8 ευρώ, ενώ φέτος έχει 10 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 25%
–Καλαμάρια (κιλό): πέρυσι 15 ευρώ, ενώ φέτος η τιμή τους φτάνει τα 18 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 20%
-Ελιές (κιλό): φτάνουν φέτος από 3-8,90 ευρώ
-Μελιτζανοσαλάτα (400 γραμ.): πέρυσι 2,18 ευρώ , ενώ έφτασε φέτος στα 3,68 ευρώ σημειώνοντας αύξηση 68%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *