Thursday , 28 March 2024

ΣΕΒΕ: Θετικές οι προσδοκίες των Ελλήνων εξαγωγέων από τη νέα Κυβέρνηση

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου 2019 μπορεί να σηματοδοτήσει μία νέα εποχή στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και έχει δημιουργήσει αισιοδοξία στην εξωστρεφή οικογένεια της χώρας για ένα καλύτερο αύριο, τονίζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων ΣΕΒΕ με σημερινή ανακοίνωσή του, συγχαίρει τη νευσυσταθείσα κυβέρνηση και δηλώνει πως ευελπιστεί ότι αυτή θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά προβλήματα του ελληνικού επιχειρείν, οδηγώντας τη χώρα σε οικονομική και κοινωνική ευημερία.

“Η οικονομική κρίση που βίωσε η Ελλάδα ανέδειξε σημαντικά δομικά προβλήματα στο επιχειρηματικό σκηνικό και απέδειξε ότι η εξωστρέφεια είναι η μοναδική διέξοδος προς μία νέα αναπτυξιακή πορεία. Άλλωστε, ο νέος πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη συμμετοχή του ως ομιλητής σε συνέδρια και εκδηλώσεις του ΣΕΒΕ, έχει επισημάνει την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της εξωστρέφειας μέσω ενός ευνοϊκότερου επιχειρηματικού πλαισίου, γεγονός το οποίο δημιουργεί προσδοκίες, αλλά και ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις από τους Έλληνες εξαγωγείς”, επισημαίνει η διοίκηση του Συνδέσμου και προσθέτει:

“Στο πλαίσιο αυτό, θα θέλαμε να χαιρετίσουμε την απόφαση της νέας Κυβέρνησης για την ενσωμάτωση των υπηρεσιών και φορέων εξωστρέφειας στο Υπουργείο Εξωτερικών. Η ενοποίηση των αρμοδιοτήτων της εξωστρέφειας σε ένα Υπουργείο για καλύτερο συντονισμό, αποτελεσματικότητα και αξιοποίηση των περιορισμένων διαθέσιμων πόρων αποτέλεσε διαχρονικά πρόταση του ΣΕΒΕ προς την εκάστοτε Κυβέρνηση.

Αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος, θα πρέπει να εργαστούμε όλοι για μία σύγχρονη Ελλάδα διεθνώς ανταγωνιστική. Το διεθνές εμπόριο αναπτύσσεται διαρκώς, ο ανταγωνισμός βαίνει συνεχώς αυξανόμενος, ενώ η 4η βιομηχανική επανάσταση βρίσκεται προ των πυλών, καθιστώντας την ψηφιοποίηση των επιχειρησιακών λειτουργιών και των δημόσιων υπηρεσιών επιτακτική. Όλα αυτά θα υιοθετηθούν επιτυχώς μέσα από ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, μετατρέποντας τη θεωρία σε πράξη με κοινό στόχο την ανάπτυξη.

Στον ΣΕΒΕ πιστεύουμε βαθιά ότι η βελτίωση της οικονομικής μας θέσης θα επέλθει μόνο μέσω της δημιουργίας ενός σύγχρονου επιχειρηματικού μοντέλου προσανατολισμένου στην παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων και στις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών. Η τόνωση της εγχώριας παραγωγής και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων θα αποτελέσουν το μίγμα της επιτυχίας για τη νέα Κυβέρνηση, επιτυγχάνοντας υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αύξηση της απασχόλησης και μετατροπή του φαινομένου του brain drain σε brain gain. Επίσης στον  ΣΕΒΕ πιστεύουμε ότι πρέπει να τεθεί ένας εθνικός στόχος εξίσωσης εισαγωγών με ισόποσες εξαγωγές και ένα συγκεκριμένο πλάνο ενεργειών για επίτευξη του στόχου αυτού.

Ο ΣΕΒΕ, όντας ο μεγαλύτερος φορέας εξωστρέφειας της χώρας, θέτει στη διάθεση της νέας Κυβέρνησης τις υπηρεσίες, την τεχνογνωσία και τη μακρόχρονη εμπειρία που διαθέτει, ευελπιστώντας σε μία νέα πολυ-επίπεδη συνεργασία που θα οδηγήσει στην αύξηση των εξαγωγών και στην επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Ελπίζουμε ότι η λαϊκή εντολή που δόθηκε στη νέα Κυβέρνηση και η ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα δράσουν ευεργετικά στην υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών και στην ολοκλήρωση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και θα διασφαλίσουν την πολιτική σταθερότητα που απαιτείται σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *