Friday , 19 April 2024

Σεισμοί Ελασσόνας: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο Δήμος Λαρισαίων – 1.343 σπίτια “προσωρινά μη κατοικήσιμα” σε όλη τη Θεσσαλία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε και ο Δήμος Λαρισαίων, Ο Δήμος Λαρισαίων, με απόφαση του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της πρόκλησης μεγάλου αριθμού ζημιών σε κτηρια από τις πρόσφατες δυο ισχυρές σεισμικές δονήσεις. Συνολικά στη Θεσσαλία μέχρι και σήμερα έχουν κριθεί προσωρινά μη κατοικήσιμα 1.343 σπίτια από τα 2.730 που έχουν υποβληθεί σε πρωτοβάθμιο έλεγχο από τα συνεργεία των 130 μηχανικών του υπουργείου Υποδομών.

Σε δήλωση του ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, επισημαίνει ότι πλήθος μηχανικών από διάφορες υπηρεσίες βρίσκονται και θα συνεχίσουν να βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Λάρισα ελέγχοντας υποδομές και σπίτια στην πόλη και στα χωριά του Δήμου για να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν επιπτώσεις από τη σεισμική δραστηριότητα, όπως επίσης εξετάζουν και εξετάζουν δημόσια κτήρια και τις γέφυρες στην πόλη.
“Καλούμε τους πολίτες που έχουν διαπιστώσει προβλήματα στα σπίτια τους να επικοινωνούν με την Πολιτική Προστασία του Δήμου Λαρισαίων στο τηλέφωνα 2410614637 και 2410623526. επίσης μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες και στοιχεία στο mail: foto_seismos@larissa.gov.gr“,πρόσθεσε ο κ.Καλογιάννης. “Όσοι ήδη έχουν δηλώσει ζημιές, θα τους αποσταλεί στο κινητό τους τηλέφωνο σύντομο μήνυμα SMS από τον Δήμο Λαρισαίων που θα τους καλεί να επιβεβαιώσουν στο τηλέφωνο 2410623398 την παρουσία τους στο ακίνητο προκειμένου να γίνει ο έλεγχος . Το συγκεκριμένο τηλέφωνο λειτουργεί μόνο για αυτό το λόγο. Συμπολίτες με τους οποίους δεν θα είναι δυνατή η επικοινωνία τα κτίρια τους θα ελεγχθούν σε επόμενη φάση”.

Σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, στο μεταξύ, έως το τέλος της σημερινής ημέρας Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021 έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 3.055 κτήρια:

Από αυτές 2.730 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 1.343 έχουν κριθεί προσωρινά μη κατοικήσιμες (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο).

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 84 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων προσωρινά ακατάλληλοι (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο) είναι οι 35.

Όσον αφορά στους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια, «κίτρινα» (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο) έχουν χαρακτηριστεί τα 50 από τις 100 αυτοψίες, ενώ σε 151 άλλα κτήρια (αποθήκες, στάβλους) τα 135 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα προς χρήση (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *