Saturday , 20 April 2024

ΣΕΠΕΕ: Μονόδρομος οι εξαγωγές για τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη των ελληνικών εταιρειών ένδυσης

Την εκπόνηση εθνικού σχεδίου για την στήριξη των κλάδων μόδας ζητά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ).

Κατά την ομιλία του στη σημερινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, κ.Βασίλης Μασσέλος, απηύθυνε ένα ιδιαίτερα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα για το μέλλον του κλάδου: ” Στην παρούσα οικονομική συγκυρία η αύξηση των εξαγωγών αποτελεί τη μοναδική στρατηγική η οποία μπορεί να εξασφαλίσει μεσοπρόθεσμα τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου ένδυσης,”.

Για το 2019, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου, οι εξαγωγές συνεχίζουν την πολύ καλή πορεία του 2018, ενώ αντίθετα οι πωλήσεις χονδρικής και λιανικής στην εγχώρια αγορά εμφανίζουν πολύ μεγάλη πτώση κατά 11% και 7,7% αντίστοιχα.

 Για την ελληνική βιομηχανία ένδυσης, αναλυτικότερα, το 2018 ήταν μια πολύ καλή χρονιά, όπως σημειώθηκε, κυρίως χάρη στις εξαιρετικές εξαγωγικές επιδόσεις, καθώς οι εξαγωγές ενδυμάτων κατέγραψαν αύξηση ρεκόρ 12,2% και ανήλθαν σε 682 εκατ. ευρώ. Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη πολύ καλή χρονιά αφού και το 2017 σημειώθηκε, αντίστοιχα, άνοδος 11,2%.  Από το 2013 και μετά, με εξαίρεση το 2015 λόγω των capital controls, οι εξαγωγές ενδυμάτων καταγράφουν άνοδο. Αθροιστικά η αύξηση των εξαγωγών την τριετία 2016-2018 ανήλθε σε 26%.Επίσης αύξηση καταγράφηκε και στους υπόλοιπους δείκτες της ένδυσης το 2018. Η παραγωγή κατέγραψε αύξηση 2,3%, οι πωλήσεις χονδρικής άνοδο 0,8% και οι αντίστοιχες λιανικής 0,7%. Στην ελληνική κλωστοϋφαντουργία η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά -4,2%, οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά μειωμένες κατά -1,6%, ενώ αντίθετα οι εξαγωγές ήταν ελαφρά αυξημένες κατά 0,8%.
Η θετική πορεία του κλάδου την διετία 2017-2018 φαίνεται και από την αύξηση της απασχόλησης.  Συνολικά η απασχόληση κατέγραψε άνοδο 7,6% και δημιουργήθηκαν 1.300 νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο. Εάν στις εξαγωγές συμπεριληφθούν και αυτές του βαμβακιού, η αλυσίδα ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας είναι ένας από τους τρεις σημαντικότερους εξωστρεφείς κλάδους της χώρας μας με συνολική αξία εξαγωγών 1,5 δις ευρώ. Η πραγματική όμως αξία των εξαγωγών είναι πολύ μεγαλύτερη αν συμπεριληφθούν και όσες γίνονται απευθείας από τις γειτονικές χώρες από εταιρείες ελληνικών συμφερόντων.

Από τον Σεπτέμβριο του 2018 και μετά, αντιθέτως, έχει παρατηρηθεί ταυτόχρονη πτώση των πωλήσεων χονδρικής και λιανικής ενδυμάτων στην εγχώρια αγορά. Παρά την μικρή αύξηση του ΑΕΠ, η κατανάλωση ενδυμάτων στη χώρα μας παραμένει καθηλωμένη σε χαμηλά επίπεδα. Τόσο το 2017 όσο και το 2018 η κατανάλωση ενδυμάτων παρέμεινε στάσιμη, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2019 εμφανίζει πτώση.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *