Thursday , 28 March 2024

Σε απελπιστική κατάσταση η εστίαση – 200 λουκέτα στη Θεσσαλονίκη

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες επιχειρηματίες στον κλάδο της εστίασης που εξαιτίας της πανδημίας αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο στα καταστήματά τους. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων ο κλάδος της εστίασης μετρά τουλάχιστον 600 “λουκέτα”, με τα περισσότερα εξ αυτών να εντοπίζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα. Από 200 “λουκέτα” μετρά η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Πολλά καταστήματα να βάλουν λουκέτο ακόμη και τουριστικές περιοχές όπως η Ρόδος.

Τον Ιανουάριο ο τζίρος των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, υποχώρησε κατά 57,2% στα 53,128 εκατ. ευρώ. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα της Θήρας -92,8% και η μικρότερη μείωση στην Περιφερειακή Ενότητα της Χαλκιδικής -21,1%. Πέρυσι ο κλάδος της εστίασης έχασε 2,3 δισ. ευρώ με τον τζίρο να υποχωρεί στα 3,773 δισ. ευρώ από 6,059 δισ. ευρώ που ήταν το 2019.

Το άνοιγμα της εστίασης μόνο στους εξωτερικούς χώρους, χωρίς να είναι ακόμη τίποτα σίγουρο, προσδιορίζεται περί τα μέσα Απριλίου. Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι “όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών”.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων το άνοιγμα της εστίασης μόνο στους εξωτερικούς χώρους οδηγεί στον αποκλεισμό πολλών καταστημάτων αφού δεν έχουν όλα τα καταστήματα εξωτερικούς χώρους όπου μπορούν να βγάλουν τραπεζάκια.

Η ΠΟΕΣΕ την ερχόμενη Τρίτη θα συζητήσει τα θέματα αυτά στη συνάντηση που θα έχει με τον Άδωνι Γεωργιάδη. Οι επιχειρηματίες στον κλάδο της εστίασης ζητούν να υπάρξει χρηματοδοτικό εργαλείο στήριξης μέσω του οποίου οι επιχειρήσεις θα λάβουν, ανάλογα με τον τζίρο τους και τη ζημιά που έχουν υποστεί, ως κεφάλαιο κίνησης από 1.000-10.000 ευρώ. Το συνολικό πακέτο, με βάση την πρόταση της ΠΟΕΣΕ, προσεγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ. Άλλωστε το βασικό και κύριο πρόλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν 4 στις 10 επιχειρήσεις (30.000 επαγγελματίες εστίασης) είναι η έλλειψη ταμειακών διαθεσίμων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *