Tuesday , 19 March 2024

Σε εφαρμογή το σχέδιο για ταχύτερους ρυθμούς έκδοσης εκκρεμών συντάξεων

Στο ολοκληρωμένο, όπως είπε, σχέδιο της κυβέρνησης, που είναι ήδη σε εφαρμογή, με στόχο την περαιτέρω μείωση των εκκρεμών συντάξεων, αναφέρθηκε στη Βουλή, τη Δευτέρα, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, σε ομιλία του στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

«Παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε κι εξακολουθεί να δημιουργεί η πανδημία και τις πρωτοφανείς πιέσεις που ασκούνται σε όλο το φάσμα του κρατικού μηχανισμού, έχει εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από την κυβέρνηση και κατατέθηκαν οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε ο ΕΦΚΑ να είναι σε θέση να μειώσει περαιτέρω και με ταχύτερους ρυθμούς το πλήθος των εκκρεμοτήτων» τόνισε. Ωστόσο, όπως ανέφερε, «το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων δεν είναι κάτι που προέκυψε τους τελευταίους μήνες, ούτε καν τα τελευταία χρόνια. Είναι ένα ζήτημα που υφίσταται εδώ και σχεδόν μία δεκαετία».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το σχέδιο για το αμέσως τρέχον και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα περιλαμβάνει:

•  Τη δυνατότητα προσωρινής στελέχωσης των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ με πρώην υπαλλήλους των Ταμείων που έχουν συνταξιοδοτηθεί, οι οποίοι είναι έμπειρα στελέχη στο θέμα της απονομής συντάξεων.

• Τη συγκρότηση κλιμακίων εργαζομένων, με παροχή επιπλέον αμοιβών βασισμένων στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

• Αποσπάσεις από άλλους φορείς του Δημοσίου προς τον ΕΦΚΑ για χρονικό διάστημα έξι μηνών.

• Την προσωρινή διάθεση προσωπικού από επιστημονικά επιμελητήρια.

• Προσλήψεις νέων υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ ώστε να απελευθερωθούν στελέχη με εμπειρία στην απονομή συντάξεων που τώρα απασχολούνται σε άλλες δραστηριότητες.

• Αγορά φορητών υπολογιστών ώστε οι απασχολούμενοι μέσω τηλεργασίας υπάλληλοι του ΕΦΚΑ να μπορούν να εκτελούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους. 

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, η κυβέρνηση μελετά την πρόσληψη ενός project manager από τον ιδιωτικό τομέα με αποκλειστικό αντικείμενο την επιτάχυνση της απονομής εκκρεμών συντάξεων.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τσακλόγλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Β. Κεγκέρογλου, οι συνολικές εκκρεμότητες για κύρια σύνταξη στο τέλος του 2020 ήταν 154.000 αιτήσεις και οι περισσότερες εξ αυτών (περίπου 45.000) αφορούν το ΙΚΑ, 31.000 τον ΟΓΑ, 28.000 τον ΟΑΕΕ και περίπου 22.000 το Δημόσιο. Το σύνολο των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων ανέρχεται στις 119.694, εκ των οποίων οι 55.000 είναι ληξιπρόθεσμες.

Απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση του κ. Κεγκέρογλου, για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί η κυβέρνηση για την οικονομική ενίσχυση και των φορτοεκφορτωτών, ο κ. Τσακλόγλου επισήμανε ότι η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας προωθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού, η οποία θα καλύπτει και τους φορτοεκφορτωτές και η  αποζημίωση θα ανέρχεται στο ποσό των 534 ευρώ ανά μήνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *