Monday , 6 May 2024

Σε κλοιό καύσωνα από την Τετάρτη η χώρα – Η πιο «καυτή» μέρα η Παρασκευή – Πιο ισχυρό κύμα καύσωνα την ερχόμενη εβδομάδα

«Στα επίπεδα του καύσωνα αναμένεται να μπει η χώρα από μεθαύριο Τετάρτη. Σήμερα και αύριο, Τρίτη, η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36-37 βαθμούς Κελσίου και τοπικά τους 38 βαθμούς» επισημαίνει στο thesseconomy.gr ο δρ. Μετεωρολογίας Μιχάλης Σιούτας. Και διευκρινίζει «από την Τετάρτη εξασθενούν οι βοριάδες –τώρα φτάνουν τα 7 μποφόρ, από μεθαύριο θα πέσουν στα 4-5 μποφόρ στο Αιγαίο, ενώ ο υδράργυρος θα… σκαρφαλώσει στους 39 με 40 βαθμούς. Την Πέμπτη θα σημειώσει μικρή άνοδο η θερμοκρασία, ενώ θα έχουμε περαιτέρω άνοδο την Παρασκευή. Η θερμότερη μέρα αναμένουμε να είναι η ερχόμενη Παρασκευή αφού η θερμοκρασία θα φτάσει τους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου και τοπικά πιθανόν να δούμε και υψηλότερες τιμές».

40-42 βαθμούς και στη Βόρεια Ελλάδα
«Στη Βόρεια Ελλάδα», αναφέρει ο μετεωρολόγος κ. Σιούτας, «η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας αναμένεται να φτάσει την Τετάρτη στους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου, την Πέμπτη στους 39 βαθμούς, ενώ την Παρασκευή αναμένεται κι εδώ να ξεπεράσει τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου. Το σαββατοκύριακο θα έχουμε μια μικρή κάμψη στη θερμοκρασία αλλά την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεχιστεί ο καύσωνας. Θα έχουμε και δεύτερο κύμα πιθανόν ισχυρότερο. Πάμε δηλαδή σε ακόμη πιο υψηλές θερμοκρασίες. Περισσότερες λεπτομέρειες θα δούμε τις επόμενες ημέρες καθώς θα πλησιάζουμε σε αυτές τις ημερομηνίες. Το συμπέρασμα είναι ότι θα διανύσουμε μια θερμή περίοδο, διάρκειας περίπου δύο εβδομάδων, και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα», υπογραμμίζει ο μετεωρολόγος Μιχ. Σιούτας.

Η κλιματική αλλαγή ισχυροποιεί τον καύσωνα
Όπως διευκρινίζει ο κ. Σιούτας «καύσωνα θεωρούμε τις συνθήκες όταν επικρατούν θερμοκρασίες από 39 βαθμούς Κελσίου και πάνω. Ο καύσωνας είναι ένα συνηθισμένο, φυσιολογικό φαινόμενο αυτή την περίοδο στη χώρα μας. Αυτό όμως που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια είναι ότι οι καύσωνες ισχυροποιούνται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Είναι ένα φυσικό φαινόμενο αλλά το εντείνει περισσότερο η κλιματική αλλαγή, επιδεινώνει τις συνθήκες. Δηλαδή αυξάνει την ένταση και τη διάρκειά του. Ενώ διαρκούσε 3-5 ημέρες τώρα έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Μπορεί να φτάσει τις επτά με οκτώ μέρες σε πρώτη φάση», εξηγεί ο μετεωρολόγος.

Καύσωνας και φωτιές
Ο δρ Μετεωρολογίας δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο θέμα των πυρκαγιών, αφού όπως τονίζει «εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες ένα ακόμη θέμα που συνδέεται άμεσα με τον καύσωνα είναι και οι δασικές πυρκαγιές. Οπότε στο διάστημα αυτό ελπίζουμε να μην έχουμε τέτοιου είδους φαινόμενα γιατί δυστυχώς οι υψηλές θερμοκρασίες και η ενίσχυση των ανέμων… ευνοούν την εκδήλωση καταστροφικών πυρκαγιών».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *