Wednesday , 1 May 2024

Σε… κλοιό των αγροτών αύριο η Θεσσαλονίκη ενόψει της Agrotica στη ΔΕΘ – Τι ώρα θα φτάσουν πού θα κινηθούν

Με 300 τρακτέρ από Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Χαλκιδική και από άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας θα φτάσουν αύριο στην πόλη αγρότες ενόψει των εγκαινίων της 30ής Agrotica. Το «ραντεβού» τους έχει προγραμματιστεί στις 10.00 αύριο το πρωί στη Νότια Πύλη της ΔΕΘ.

Η… κάθοδος
Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας με την κάθοδό τους θέλουν να στείλουν ηχηρό μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, αλλά και το κέντρο αποφάσεων στις Βρυξέλλες, ότι ο πρωτογενής τομέα «πεθαίνει» και η επισιτιστική ασφάλεια και επάρκεια των Ευρωπαίων καταναλωτών, τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τριακόσια τρακτέρ που θα φτάσουν στην πόλη από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις – από το λιμάνι, το Δερβένι και τα Μουδανιά- θα έχουν τοποθετηθεί και σταθμεύσει επάνω στο πεζοδρόμιο, στη Νότια Πύλη της ΔΕΘ όπου και θα παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της Agrotica, δηλαδή μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου. Πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι θα φτάσουν στην πόλη με τα αγροτικά οχήματά τους από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο στις 13.00 μ.μ. στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Διαμαρτύρονται και οι μελισσοκόμοι
Αύριο το πρωί έχουν δώσει «ραντεβού» στη γέφυρα της Θέρμης οι μελισσοκόμοι της Μακεδονίας, οι οποίοι με τα οχήματά τους θα κατέβουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προκειμένου να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται. Επισημαίνεται ότι για αύριο δεν αποκλείεται αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Ημαθίας να κλείσουν συμβολικά το οδόστρωμα επί της Εγνατίας οδού στον κόμβο της Κουλούρας, ενώ δεν αποκλείεται και οι αγρότες από την Επανομή, να επιχειρήσουν εκ νέου την κάθοδό τους προς τον κόμβο αεροδρομίου. Στις Σέρρες όσοι δεν έλθουν στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσουν αύριο συγκέντρωση διαμαρτυρίας μέσα στην πόλη. Υπενθυμίζεται ότι μπλόκα έχουν στηθεί στην Καστοριά, την Εορδαία, τη Νάουσα και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Αγροτικός «αναβρασμός» στη Θεσσαλία
Συλλαλητήριο με τα τρακτέρ τους πραγματοποιούν σήμερα στην Καρδίτσα οι αγρότες όπως αποφάσισαν στην πανθεσσαλική σύσκεψη που έγινε χθες στον Παλαμά. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει η εθνική οδός ταυτόχρονα σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο. Συλλαλητήριο από τους Θεσσαλούς αγρότες έχει προγραμματιστεί και το μεσημέρι του Σαββάτου στην Agrotica στη Θεσσαλονίκη.

Στέφανος Κασσελάκης: «Είμαστε μαζί σας»
Ο Στέφανος Κασσελάκης σχεδιάζει να βρεθεί το ερχόμενο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη για την έκθεση της Agrotica, ενώ δημοσιοποίησε και προσωπικό βίντεο με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό πληθυσμό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δημοσιοποίησε χτες βίντεο στο οποίο ανέπτυσσε τις θέσεις του κόμματος για τους αγρότες, με τον ίδιο να καταλήγει στη φράση «οι αγρότες πρέπει να ξέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ δίπλα τους. Είμαστε μαζί σας».

Νίκος Ανδρουλάκης: Στεκόμαστε στο πλευρό του αγροτικού κόσμου
Συμπαράσταση στους αγρότες και έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την στάση της στα αιτήματά τους διατύπωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε δήλωσή του. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «τα συνεχιζόμενα κυβερνητικά λάθη έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τον αγροτικό κόσμο της χώρας. Το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί και τα χρέη τους αυξάνονται συνεχώς». Σημείωσε ότι το 2023 ήταν ιστορικά η χειρότερη χρονιά πληρωμών άμεσων ενισχύσεων από την πρώτη εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ενώ επισήμανε ότι ο ΕΛΓΑ αδυνατεί να αποζημιώσει αγρότες και κτηνοτρόφους για ζημιές που έχουν πάθει λόγω φυσικών καταστροφών.
«Εμείς, από την πλευρά μας, στεκόμαστε στο πλευρό του αγροτικού κόσμου. Έχει χρέος, λοιπόν, η κυβέρνηση να δεχτεί τα δίκαια αιτήματά τους, γιατί σε άλλη περίπτωση απαξιώνεται ο πρωτογενής τομέας και οδηγείται σε μαρασμό η ελληνική περιφέρεια» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *