Friday , 26 April 2024

Σε πτωτική τροχιά η τιμή των μασκών μίας χρήσης-Νέα μείωση αναμένεται μετά τον Δεκαπενταύγουστο

Σε πτωτική πορεία βρίσκεται το κόστος των φαρμακευτικών μασκών μίας χρήσης και μετά τον Δεκαπενταύγουστο, σύμφωνα με φαρμακοποιούς της πόλης, αναμένεται νέα πτώση της τιμής τους. Η ζήτηση, πάντως, από όσους πολίτες βρίσκονται στην πόλη και δεν πήγαν διακοπές δεν είναι η αναμενόμενη, σε σύγκριση με την καταγραφόμενη αύξηση των κρουσμάτων covid-19 στην πόλη.

Σε αντίθεση με την κατάσταση που επικρατούσε την Άνοιξη, όταν υπήρχε έλλειψη μασκών και η τιμή της χάρτινης μάσκας μίας χρήσης είχε ξεπεράσει το 1 ευρώ, φτάνοντας μέχρι και 1,20 ευρώ, σήμερα οι αποθήκες των εμπόρων είναι γεμάτες. Η τιμή της μάσκας μίας χρήσης σε φαρμακείο της ανατολικής Θεσσαλονίκης (Καλαμαριά) ήταν λίγο πριν τα τέλη Ιουλίου στα 70 λεπτά εφόσον διατίθετο σε πακέτο των 5 τεμαχίων, που κόστιζε 3,50 ευρώ και στις αρχές Αυγούστου μειώθηκε στα 60 λεπτά –3 ευρώ το πακέτο των πέντε μασκών μίας χρήσης. Φαρμακοποιοί της ίδιας περιοχής μας επισήμαναν ότι μετά τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται μείωση της τιμής στα 40 λεπτά το τεμάχιο ως μέρος πακέτου. Μας επισήμαναν ωστόσο και ότι η ζήτηση από τους πολίτες δεν είναι αυτή που θα αναμενόταν λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στην πόλη-αντιθέτως πολλοί ζητούν αποσπασματικά μία μάσκα για να μπουν στο σούπερ μάρκετ και δεν υπάρχει ιδιαίτερη τάση προμήθειας πολλών μασκών μίας χρήσης από τους καταναλωτές.

Υπάρχουν, επίσης, και άλλα καταστήματα που πωλούν χάρτινες μάσκες μιας χρήσης μεμονωμένες σε ξεχωριστό σφραγισμένο πλαστικό σακουλάκι την καθεμία, προς 0,80 ευρώ έκαστη.

Αυτό που δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν, ωστόσο, και οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί – οι οποίοι σημειωτέον πετυχαίνουν τις παραπάνω χαμηλές τιμές μόνο μέσω μεγάλων παραγγελιών – είναι πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές των μασκών από τις αποθήκες εάν υπάρξει μαζική έξαρση των κρουσμάτων ή αν αποφασιστεί  υποχρεωτική χρήση της μάσκας παντού, δηλαδή και στους εξωτερικούς χώρους κ.ο.κ.

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός που μας επισημάνθηκε από φαρμακοποιούς ότι στην αγορά τουλάχιστον της Βόρειας Ελλάδας δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη – τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό – μάσκες μίας χρήσης ελληνικής κατασκευής, με εξαίρεση τα καταστήματα γνωστής αθηναϊκής αλυσίδας σ/μ που πουλάει μάσκες κατασκευής του Ομίλου Πλαστικά Θράκης.

Μεγάλος είναι πάντως ο αριθμός των πολιτών που κινείται στην ίδια περιοχή με υφασμάτινες μάσκες, οι οποίες σε κατάστημα μικρής τοπικής αλυσίδας σ/μ της Θεσσαλονίκης πωλούνται χύμα προς 1,40 ευρώ το τεμάχιο (βαμβακερή μακό μάσκα), ενώ σε κατάστημα άλλης τοπικής αλυσίδας-που είναι και από τις μεγάλες πανελλαδικά αλυσίδες σ/μ, υπάρχουν προς πώληση συσκευασίες των δυο υφασμάτινων μασκών με προδιαγραφές ασφαλείας (με διπλό ύφασμα και φίλτρο ανάμεσα) προς 2,49 ευρώ η συσκευασία.

Οι τιμές στις υφασμάτινες μάσκες, όπως και στα αντισηπτικά στα σούπερ-μάρκετ δεν έχουν αλλάξει το τελευταίο διάστημα. Το ίδιο και στα φαρμακεία και γενικότερα σε σύγκριση με την Άνοιξη και το ξέσπασμα της πανδημίας όταν υπήρχε έλλειψη ή έστω όχι η σημερινή επάρκεια αντισηπτικών οι τιμές έχουν πέσει: λ.χ. αντισηπτικό τζελ ελληνικής εταιρείας κοστίζει σε φαρμακείο 5,40 ευρώ τα 500 ml, έναντι 8,80 ευρώ που κόστιζε το ίδιο ακριβώς προϊόν τον Μάρτιο, ενώ τα 100 ml πωλούνται προς 2,40 ευρώ, ενώ σε σούπερ μάρκετ οι μικρές συσκευασίες πωλούνται προς 0,70 ευρώ τα 60 ml και 2,99 τα 300 ml, ενώ τα αντισηπτικά μαντηλάκια σε αρκετές αλυσίδες σ/μ πωλούνται σε τιμές κάτω. του 0,50 ευρώ (από 0,43 έως 0,49 η μικρή συσκευασία τσέπης)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *