Thursday , 2 May 2024

Σε… στάση αναμονής οι φαρμακοποιοί για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 να γίνονται και από τα φαρμακεία

Μεγαλύτερη εμπλοκή των φαρμακοποιών στα θέματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας φαίνεται να εξετάζει ο νέος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ανέφερε ότι «θα σκεφτούμε όλους τους τρόπους για να φτάσει σε όλους το εμβόλιο κατά της Covid – 19».

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος
Η αναφορά του υπουργού Υγείας στο θέμα μοιάζει να ήρθε ως απάντηση στα όσα ανέφερε πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς. Συγκεκριμένα ο κ. Βαλτάς είχε αναφέρει ότι η κυβέρνηση πρέπει να βρει άλλο τρόπο να πείσει τους πολίτες για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού έχοντας στο μυαλό του και το γεγονός ότι τα φαρμακεία της κοινότητας ως η πρώτη πύλη που τις περισσότερες φορές θα περάσει ο πολίτης αναζητώντας υπηρεσίες υγείας, μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν περισσότερο. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κουβέντα για το θέμα του εμβολιασμού κατά της Covid – 19 και από τα φαρμακεία ενώ και πολύ πρόσφατα η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP) σε σχετική έκθεση της για τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία τονίζει πως πρέπει οι κυβερνήσεις να δουν θετικά το ζήτημα της ενσωμάτωσης διαφόρων επαγγελματιών υγείας, συμπεριλαμβανομένων των φαρμακοποιών, σε ευρύτερες στρατηγικές εμβολιασμού κατά των ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο.

«Να οριστικοποιηθούν τα πράγματα»
Πάντως προς στιγμήν «δεν έχουμε να πούμε τίποτε επί του θέματος. Θα πούμε όταν οριστικοποιηθούν τα πράγματα τις επόμενες ημέρες», ανέφερε σχετικά με το ενδεχόμενο του εμβολιασμού κατά της Covid – 19 στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης. Όπως είχε προ ημερών είχε πει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς «οι φαρμακοποιοί μπορούν να σταθούν στην πρώτη γραμμή ως αναπόσπαστοι παίκτες στην προώθηση της κάλυψης εμβολίων για την τεχνογνωσία, την αξιοπιστία, την ευκολία και την προσβασιμότητά τους στην κοινότητα σημειώνοντας πως ο ρόλος των φαρμακοποιών εκτείνεται συχνά από την εκπαίδευση του κοινού για την παρότρυνση για τη λήψη εμβολίων, έως την οικοδόμηση εμπιστοσύνης για τα εμβόλια και την αντιμετώπιση ανησυχιών σχετικά με τα εμβόλια αλλά και την άμεση χορήγηση εμβολίων».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *