Saturday , 20 April 2024

Σε τζαμί μετατρέπει ο Ερντογάν και τη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη

Μετά την Αγία Σοφία η κυβέρνηση Ερντογάν αποφάσισε να μετατρέψει σε τζαμί ένα ακόμη μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το πρωί δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με το οποίο θα εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση που είχε εκδοθεί το 2019, και τα μοναδικής ομορφιάς ψηφιδωτά θα καλυφθούν, όπως έγινε στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας. 

Η Μονή της Χώρας, ή Εκκλησία του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα, είναι επίσης γνωστή ως Καριγιέ Τζαμί και λειτουργούσε από το 1958 ως μουσείο. Ο κύριος ναός βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης ενω βρίσκονται σε εξέλιξη έργα αποκάλυψης των ψηφιδωτών. 

Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει προλογίσει για σήμερα το μεσημέρι ότι θα ανακοινώσει στον τουρκικό λαό «μερικά καλά νέα που θα εγκαινιάσουν μια νέα εποχή για το τουρκικό έθνος».

H υπόσχεση αυτή θεωρήθηκε πως επρόκειτο για την είδηση που μετέδωσαν χθες μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι το τουρκικό γεωτρύπανο Fatih ανακάλυψε ενεργειακά αποθέματα, πιθανότατα φυσικό αέριο, στη Μαύρη Θάλασσα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *