Wednesday , 24 April 2024

Σε τροχιά ανάκαμψης η ελληνική αγορά Φ/Β – Στρατηγική συνεργασία της ΚΑΥΚΑΣ με την Huawei

Έξαρση στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων-επενδύσεων αναμένεται στην επόμενη δεκαετία στη χώρα μας και ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα χάρη στο νέο, πιο ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο και τις νέες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί στον κλάδο των φωτοβολταϊκών (Φ/Β).

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε απόψε στη Θεσσαλονίκη η γνωστή εταιρεία ηλεκτρολογικού υλικού και εφαρμογών ΚΑΥΚΑΣ για την ανακοίνωση της στρατηγικής εμπορικής της συνεργασίας με την Huawei στον τομέα των Φ/Β, ο   πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), Σωτήρης Καπέλλος, εξέφρασε την ελπίδα για σταθερή ανάπτυξη της αγοράς του κλάδου για την επόμενη δεκαετία και μέχρι το 2030, με είσοδο ισχύος 300-400 MW από Φ/Β κάθε χρόνο, αλλά και για πιο μετά, διότι μετά το 2030 θα πρέπει να αντικατασταθούν τα παλιά συστήματα.

Στόχος όλων πάντως, όπως πρόσθεσε ο κ.Καπέλλος, θα πρέπει να είναι η περιφρούρηση της αγοράς των Φωτοβολταϊκών για να μην επαναληφθούν οι στρεβλώσεις που οδήγησαν το 2013 σε αδιέξοδο και «πάγωμα» των ΑΠΕ για μία πενταετία, ενώ επίσης επισήμανε τα εναπομείναντα προβλήματα  όπως η χαμηλή απόδοση του net metering. Αιτήματα του κλάδου είναι η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, όπως και η επαναφορά με νόμο της δυνατότητας χωροθέτησης φωτοβολταϊκών σταθμών και στο 1% της γης υψηλής παραγωγικότητας.

Ο σύμβουλος του ΣΕΦ, Στέλιος Ψωμάς,  προέβλεψε ότι στα επόμενα 2-3 χρόνια θα έχουμε 1 GW εγκατεστημένων συστημάτων, ότι η αγορά θα κινηθεί δυναμικά κατά τη δεκαετία 2020 και στη συνέχεια θα ακολυθήσουν αντικαταστάσεις των παλιών συστημάτων, καθώς επίσης και ότι τα φωτοβολταϊκά πλέον χάρη στη μείωση του κόστους “κοιτάνε κατάματα” τις συμβατικές πηγές ενέργειας.

Όοσν αφορά την ΚΑΥΚΑΣ, η συνεργασία της με την Huawei αφορά στους string inverters, δηλ. τους μικρούς μετατροπείς τάσης στα συστήματα φωτοβολταϊκών και έρχεται να προστεθεί στην αντίστοιχη επίσημη συμφωνία που έχει με την επίσης κινεςζική εταιρεία κολοσσό Jikno-νο.1 εταιρεία παγκοσμίως στην κατασκευή πάνελς. Στόχος της ΚΑΥΚΑΣ, όπως τόνισε ο διευθυντής Ανάπτυξης και Τεχνικών Λύσεων της εταιρείας, Ανδρέας Μακρυπίδης, είναι η προσφορά ολοκληρωμένων λύσεων στα Φ/Β και γενικότερα η δημιουργία one stop shop για τους πελάτες της.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *