Saturday , 4 May 2024

Σοκολατένια αυγά: Ακριβότερα έως και 40% – Μεγάλη γκάμα των τιμών σε ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης, από 4-35 ευρώ

Το αγαπημένο πασχαλινό σοκολατένιο αυγό, το γλυκό μικρών και μεγάλων θα είναι φέτος… πολύτιμο, μετά το μπαράζ αυξήσεων που καταγράφεται στην παγκόσμια τιμή του κακάο. Κατά τη διάρκεια του 2024 η τιμή του κακάο έχει εκτιναχθεί κατά 138%. Το Μάρτιο του 2023 η τιμή του κακάο ήταν 3.000 δολάρια ο τόνος, ενώ φέτος τον ίδιο μήνα η τιμή του έχει φτάσει τα 10.000 δολάρια τον τόνο.

Στη Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τιμές στα ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης αναμένεται να διαμορφωθούν με βάση το στοκ σε σοκολάτα και κακάο που είχαν φροντίσει να προμηθευτούν το προηγούμενο διάστημα οι επαγγελματίες. Όπως επισημαίνει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης Μάριος Παπαδόπουλος «οι τιμές των σοκολατένιων αυγών σε σχέση με πέρυσι στα ζαχαροπλαστεία δείχνουν να είναι σχεδόν ίδιες, υπό την προϋπόθεση ότι η σοκολάτα που αγοράστηκε για να φτιαχτούν αυτά τα αυγά δεν ήταν ακόμη με τις καινούριες τιμές. Ας μην ξεχνάμε ότι ο πιο μεγάλος μας «αντίπαλος» θα είναι ο καιρός μια και η ζέστη δεν βοηθά στην πώληση των σοκολατοειδών. Επίσης πολύ σημαντικό είναι η επιλογή των καταναλωτών να έρχονται στα ζαχαροπλαστεία για τα σοκολατένια γλυκά τους, γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι η ποιότητα που θα πάρουν από τα ζαχαροπλαστεία σε σχέση με την τιμή είναι το πραγματικό value for money, σε σχέση με την ποιότητα των έτοιμων σοκολατένιων αυγών της βιομηχανίας που δεν μπορώ να πω ότι είναι στην ίδια κατηγορία.

Μεγάλη η γκάμα τιμών
Όσο για τις τιμές ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι είναι μεγάλη η ποικιλία των τιμών. «Εξαρτάται από το μέγεθος, από τη δουλειά. Οι καταναλωτές χωρίζονται σε δύο κυρίως κατηγορίες. Σε αυτούς που ζητάνε ένα μικρό αυγουλάκι για να το προσθέσουν μέσα σε μία σακούλα με δώρα κι αυτό είναι της τάξης των 4-5 ευρώ, 6 ή και 7 ευρώ ευρώ και σε αυτούς τους καταναλωτές που θέλουν κάτι πιο ιδιαίτερο που είναι και της τάξης των 25 ευρώ, των 30 ευρώ, των 35 ευρώ. Δηλαδή υπάρχει μια γκάμα σοκολατένιων αυγών και τέτοια ποικιλία τιμών που ο καταναλωτής ξέρει πάρα πολύ καλά και τί θα βρει και τί θα πάρει. Έπειτα άλλα είναι τα αυγά τα οποία είναι στολισμένα με ζαχαρόπαστα κι άλλα αυτά που είναι σκέτη σοκολάτα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι τα αυγά στα ζαχαροπλαστεία –στο 95% των ζαχαροπλαστείων λέω εγώ ή και στο 100% αυτών που φτιάχνουν τα σοκολατένια αυγά μόνοι τους- η σοκολάτα είναι πραγματική σοκολάτα και δεν είναι απομίμηση σοκολάτας. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Γιατί τον τελευταίο καιρό λόγω της αύξησης του βουτυροκακάου ελλοχεύει ο κίνδυνος να εμφανιστεί χαμηλότερης ποιότητας σοκολάτα, δηλαδή με λγότερο βουτυροκακάο. Δεν θα πάθει κάτι κάποιος στην υγεία του αλλά είναι χαμηλότερο ποιοτικά. Εμείς σαν ζαχαροπλαστεία σαν μικρές μονάδες προσπαθούμε να το αποφύγουμε χρησιμοποιώντας πάντα την υψηλή ποιότητα, γιατί αυτό που μας διαχωρίζει από την υπόλοιπη αγορά όλων των προϊόντων. Η υψηλή ποιότητα προϊόντων» εξηγεί ο πρόεδρος της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης.

Στην ελληνική αγορά
Στην Ελλάδα οι ανατιμήσεις στα προϊόντα με πρώτη ύλη στο κακάο κυμαίνονται έως τώρα σε μονοψήφιο ποσοστό με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Τον Φεβρουάριο του 2024 η κατηγορία «ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά» κατέγραψε άνοδο κατά 5,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Οι καταναλωτές, και το φετινό Πάσχα θα κληθούν να βάλουν «βαθιά» το χέρι στην τσέπη, καθώς οι τιμές στα πασχαλινά είδη έχουν «εκτοξευθεί». Τα παραδοσιακά σοκολατένια αυγά και κουνελάκια εμφανίζουν «τσουχτερές» τιμές, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αυτές έχουν αυξηθεί έως και 40% την τελευταία διετία. Χαρακτηριστικές είναι οι τιμές:
-Σοκολατένιο αυγό σε ζαχαροπλαστείο (220 γρ.): Από 17 -25 ευρώ πέρσι, στα 19,50 – 28,80 ευρώ φέτος
-Σοκολατένιο αυγό σε σούπερ μάρκετ (220 γρ.): Από 4,10 – 14,98 ευρώ πέρσι, στα 4,70 – 17,20 ευρώ φέτος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *