Saturday , 20 April 2024

Στήριξη της ελαιοκομίας έναντι του covid-19 από την Ε.Ε. με 126 εκατ.ευρώ – Οι αιτήσεις ξεκινούν την Τρίτη 17 Νοεμβρίου

Την ενίσχυση του κλάδου της ελαιοκομίας έναντι της πανδημίας του νέου κορωνοϊού με κονδύλια ύψους 126 εκατ. ευρώ ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους μπορούν να υποβληθούν από μεθαύριο-Τρίτη 17 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει αναπτυχθεί για το σκοπό αυτό, στον ιστότοπο https://p2.dikaiomata.gr/M21.

Συγκεκριμένα δόθηκε το “πράσινο φως” για έκτακτη τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, η οποία αφορά στην ενεργοποίηση του νέου Μέτρου 21 «Έκτακτη, προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19».

Δικαίωμα συμμετοχής στην εν λόγω ενίσχυση έχουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (ΚΚΕΑ) με βάση το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) έως και τη λήξη υποβολής φορολογικής δήλωσης έτους 2020 (εισοδήματα έτους 2019), οι οποίοι έχουν στη νόμιμη κατοχή τους επιλέξιμη προσδιορισθείσα έκταση αγροτεμαχίων με καλλιέργειες ελιάς ελαιοποιήσιμης ή/και διπλής κατεύθυνσης, εξαιρουμένης της ποικιλίας Καλαμών (Καλαματιανή, Τσιγκόλι, Αετονύχι), διπλής κατεύθυνσης, όπως αυτή προκύπτει από την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος χρήσης 2019 κατά το κλείσιμο του οικονομικού έτους 2020.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «μέχρι την έναρξη υποβολής των αιτήσεων στήριξης – πληρωμής οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να προβούν σε εγγραφή για την απόκτηση των προσωπικών τους κωδικών στο σύστημα μέσω του ιστότοπου https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *