Saturday , 20 April 2024

Σταθερές και φέτος οι τιμές των Χριστουγεννιάτικων Ελάτων Ταξιάρχη – Στις 30 Νοεμβρίου αρχίζει η διάθεσή τους σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Σταθερές θα παραμείνουν και φέτος για τέταρτη συνεχή χρονιά, σύμφωνα με τους ελατοπαραγωγούς του Χολομώντα, οι τιμές των χριστουγεννιάτικων δέντρων, κυμαινόμενες μεταξύ 30 και 100 ευρώ στη Θεσσαλονίκη και μεταξύ 40 και 150 ευρώ στην Αθήνα.

Οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη, που τροφοδοτούν την ελληνιή αγρά με το 75% των χριστουγεννιάτικων δέντρων που αυτή απορροφά, θα βρίσκονται στα πόστα τους από τις 30 Νοεμβρίου.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινότητας του Ταξιάρχη, Γιάννης Ξάκης, ελατοπαραγωγός και ο ίδιος, οι τιμές των ελάτων τα τελευταία χρόνια είναι ήδη μειωμένες σε ποσοστό 10% έναντι του 2015 και στην Αθήνα, πολλά νοικοκυριά «ψηφίζουν» τα πολύ ψηλά δέντρα, τα οποία αντιθέτως δεν προτιμώνται στη τόσο ευρέως στη Θεσσαλονίκη.

Κάθε χρόνο, βέβαια, ιδίως τα τελευταία έτη της οικονομικής κρίσης, τα «παζάρια» μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών «καλά κρατούν» και τις περισσότερες φορές, πωλητής και αγοραστής τα βρίσκουν στη μέση.

Σχετικά με την αγορά της Αθήνας, σύμφωνα με τον κ.Ξάκη, «οι τιμές των ελάτων θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες εάν οι οι παραγωγοί δεν καλούνταν να καταβάλουν στους δήμους τόσο μεγάλα ποσά, προκειμένου να εγκατασταθούν σε έναν χώρο και να κάνουν τις πωλήσεις τους». Στην Αθήνα ένας παραγωγός καλείται, εκτός των μεταφορικών, να πληρώσει ως και 2.000 ευρώ στον δήμο, προκειμένου να του παραχωρηθεί ένας χώρος για το εμπόρευμά του.

Στη Θεσσαλονίκη, η αντίστοιχη τιμή, σύμφωνα με τον κ. Ξάκη, κυμαίνεται από 400 ευρώ έως και 900 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή.

Για την ποσότητα ελάτων Ταξιάρχη Χαλκιδικής, που θα διοχετευθεί στην ελληνική αγορά, ο κ. Ξάκης – υπενθυμίζοντας ότι πέρυσι οι πωλήσεις δεν ξεπέρασαν τις 22.000 έλατα – εξέφρασε την ελπίδα φέτος να πωληθούν πάνω πάνω από 25.000, ενώ προ δεκαετίας οι πωλήσεις ξεπενρούσαν τα 45.000 δέντρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *