Friday , 19 April 2024

Σταϊκούρας από Θεσ/νίκη: Τέλη Φεβρουαρίου το νομοσχέδιο για λαθρεμπόριο-φοροδιαφυγή

Προ το τέλος Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμες οι διατάξεις του νομοσχεδίου που ετοιμάζει η Κυβέρνηση για την πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, όπως δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη νωρίτερα απόψε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την παρουσίαση του “Προϋπολογισμού Πολιτών” στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

“Θέλουμε να κάνουμε μια ολιστική προσέγγιση σε αυτό που λέγεται λαθρεμπόριο και φοροδιαφυγή. Πιστεύουμε ότι χρειάζεται  θωράκιση της χώρας στο νομοθετικό επίπεδο, αλλά και στο λειτουργικό επίπεδο μεταγενέστερα. Οι διατάξεις εκτιμώ ότι θα είναι έτοιμες προς το τέλος Φεβρουαρίου”, δήλωσε σχετικά ο υπουρός Οικονομικών.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στην οποία ανέλυσε τις δέκα προτεραιότητες του Προϋπολογισμού του 2020, ο κ.Σταϊκούρας κ΄λεσε το κοινό να εοιτμαστεί για μειωση της εισφοράς αλληλεγγύης μετά το πρώτο τρίμηνο ενώ νωρίτερα σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της εκδήλωσης είχε αποφύγει να προσδιορίσει χρονικά την εν λόγω μείωση, επαναλαμβάνοντας ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυτήν όταν δημιουργηθεί με ασφάλεια ο δημοσιονομικός χώρος μέσα στο 2020, ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι
μπορεί αυτός να δημιουργηθεί. και ότι το πόσο και πότε θα εξαρτηθεί από το ύψος του δημοσιονομικού χώρου και από την ασφάλεια επίτευξης των πρωτογενών πλεονασμάτων. 

Ο “Προϋπολογισμός Πολιτών” αποτελεί το ερευνητικό αποτέλεσμα της ερευνητικής ομάδας “Διαφάνεια του Προϋπολογισμού”, με επιστημονικά υπεύθυνη την κάτοχο της έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση του ΑΠΘ, Κατερίνα Σαββαΐδου και αποτελεί ένα σύγχρονο μέσο για την επίτευξη της προσβασιμότητας των πολιτών στον Κρατικό Προϋπολογισμό υπό την έννοια να μπορεί να καταστεί κατανοητός από αυτούς. Όπως τόνισε η κα.Σαββαϊδου, ο “Προϋπολογισμός πολιτών”  δεν είναι ένα πολιτικό κείμενο που αποσκοπεί σε αξιολογικές κρίσεις, αλλά μια μη τεχνική παρουσίαση, που έχει σχεδιαστεί για να γίνεται κατανοητή από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού αι με στόχο τη βελτίωση της διαφάνειας του προϋπολογισμού και τη διευκόλυνση του δημοσίου διαλόγου αναφορικά με τις δημοσιονομικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η έδρα Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, η ερευνητική ομάδα “Διαφάνεια του Προϋπολογισμού” με επιστημονική υπεύθυνη την επίκουρη καθηγήτρια Δημοσιονομικού και Φορολογικού Δικαίου της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Κατερίνα Σαββαϊδου, και το Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) “Δίκαιο και Οικονομικά” του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονία και της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *