Tuesday , 16 April 2024

Στα αζήτητα, εδώ και πέντε χρόνια(!) η αποζημίωση νυχτερινής εργασίας για χιλιάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

Του Γ.Κατσιάνη

Διαστάσεις… σήριαλ έχει λάβει η υπόθεση της καταβολής αποζημίωσης για τη νυχτερινή εργασία στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και των Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ).

Ειδικότερα, το άρθρο 127 του ν. 4472/2017 για το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021», προβλέπει ότι “το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που αποδεδειγμένα εργάζεται κατά τις νυκτερινές ώρες χορηγείται ειδική αποζημίωση, η οποία ανέρχεται στο ποσό των δύο ευρώ και εβδομήντα επτά λεπτών (2,77 €) ανά ώρα νυχτερινής απασχόλησης”. 

Ωστόσο, πέντε χρόνια μετά και παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων για την καταβολή του επιδόματος στους δικαιούχους, δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα.

Το θέμα έφερε στην Βουλή ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος με πρόσφατη ερώτηση του προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλο ζητά να ενημερωθεί σχετικά με το πότε “θα αναλάβετε πρωτοβουλία προκειμένου να προχωρήσει η ΚΥΑ και να καταβληθεί στα στελέχη των ΕΔ η οφειλόμενη για 5ο χρόνο αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης, σύμφωνα με το ν.4472/17 που η ίδια η πολιτεία έχει θεσμοθετήσει;”.

ΥΠ.ΟΙΚ. κατά ΥΠΕΘΑ

Την ίδια ώρα, το ζήτημα της αποζημίωσης για νυχτερινή απασχόληση έχει προκαλέσει αντιπαράθεση μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών.

«Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) εκπόνησε σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 127 του ν.4472/2017 ( Α’ 74), το οποίο διαβίβασε στο ΥΠΟΙΚ για τον καθορισμό των ωρών νυχτερινής απασχόλησης. Το εν λόγω σχέδιο ΚΥΑ δεν έγινε αποδεκτό από το ΥΠΟΙΚ, λόγω της μη επάρκειας των απαιτούμενων πιστώσεων, θέση η οποία πηγάζει από την υποχρέωση διαφύλαξης της ακεραιότητας του κρατικού προϋπολογισμού και που επιβλήθηκε λόγω των έκτακτων υγειονομικών και οικονομικών καταστάσεων και των συνακόλουθων δημοσιονομικών αναγκών», σημειώνει, μεταξύ άλλων το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ωστόσο, κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης με το ίδιο θέμα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης υποστήριξε ότι ουδέποτε ο σημερινός ΥΕΘΑ συνέταξε και απέστειλε ΚΥΑ για το εν λόγω ζήτημα στο υπουργείο Οικονομικών ενώ η ΚΥΑ που προφασιζόταν τόσον καιρό ότι είχε αποσταλεί ήταν αυτή της προηγούμενης κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ), την οποία η τότε αξιωματική αντιπολίτευση και νυν κυβέρνηση της ΝΔ είχε χαρακτηρίσει ως «ψίχουλα».

“Τελικά η ΚΥΑ δεν εκδόθηκε ποτέ, ούτε είχε προβλεφθεί κονδύλιο στον προϋπολογισμό του 2022, στον προϋπολογισμό του 2023 θα υπάρχει;”, αναρωτιέται ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΑΣΜΥ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *