Thursday , 2 May 2024

Στα… κάγκελα γονείς και μαθητές για τη συγχώνευση σχολείων σε Θεσσαλονίκη και Καλαμαριά – Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Γονείς και μαθητές οργανώνουν κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης (ΥΜΑΘ) και καλούν τον υπουργό Παιδείας Κ. Πιερρακάκη «να ακούσει γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, να αφουγκραστεί την αγωνία μας και να μην προχωρήσει στις συγχωνεύσεις των σχολείων». Για αύριο μάλιστα, διοργανώνουν συνέντευξη Τύπου για το θέμα.

Αντίθετοι στις συγχωνεύσεις
Αγώνα εναντίον της απόφασης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης για συγχώνευση του 17ου Λυκείου και 13ου Γυμνασίου με το 4ο Λύκειο και 4ο Γυμνάσιο δίνουν οι γονείς των μαθητών των δύο σχολείων, τονίζοντας σε ανακοίνωσή τους ότι «οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας γράφουν στις σόλες των παπουτσιών τους τις αντιδράσεις γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών όλων των υπό συγχώνευση σχολείων, του δημάρχου Θεσσαλονίκης που έχει δηλώσει ότι θα γνωμοδοτήσει αρνητικά, των Α’,Β’ Γ’ ΕΛΜΕ, της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας».

Τί υποστηρίζουν
Σε ανακοίνωσή τους οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των σχολείων 17ου Λυκείου και 13ου Γυμνασίου της Καλαμαριάς και του 4ου Λυκείου και 4ου Γυμνασίου της Θεσσαλονίκης δηλώνουν «αποφασισμένοι ότι δεν θα επιτρέψουμε το μέλλον των παιδιών μας να θρυμματιστεί στη λογική του ‘κόστους’ και της ‘βιωσιμότητας’. Είμαστε αποφασισμένοι με δυναμικές, μαζικές, συντονισμένες κινητοποιήσεις, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να βάλουμε φρένο στις συγχωνεύσεις. Αυτό αναδείχθηκε μέσα από τη σύσκεψη συντονισμού που πραγματοποιήσαμε με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, εκπροσώπων όλων των Συλλόγων Γονέων και των Επιτροπών Γονέων των υπό συγχώνευση σχολείων (13ο, 4ο, 30ο, 12ο Γυμνάσιο, 17ο και 4ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, 4ο και 5ο Λύκειο Καλαμαριάς), των Δημοτικών Σχολείων (34ο, 36ο, 55ο) εκπροσώπων των 15μελών Μαθητικών Συμβουλίων, της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε τις επόμενες μέρες σε συνέντευξη Τύπου και στην πραγματοποίηση κινητοποίησης στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης (ΥΜΑΘ). Καλούμε τον υπουργό Παιδείας κ. Κ. Πιερρακάκη να ακούσει γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, να αφουγκραστεί την αγωνία μας και να μην προχωρήσει στις συγχωνεύσεις των σχολείων μας. Ζητούμε να διασφαλίσει τη μόρφωση των παιδιών μας».

Άκαρπες οι συναντήσεις
Κι όπως αναφέρουν θα συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην κυβερνητική απόφαση παρά τις επαφές που έκαναν με τους αρμόδιους φορείς. Χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν ότι «μετά τη μαζική κινητοποίηση γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στη ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη. Επίσης συναντήθηκαν με τον κ. A. Κόπτση, Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος λαμβάνοντας υπόψη του ΜΟΝΟ την εισήγηση της ΔΔΕ προχώρησε σε θετική γνωμοδότηση υπέρ των συγχωνεύσεων. Το δηλώσαμε ξεκάθαρα σε όλους τους τόνους ότι μας βρίσκει αντίθετους, η πρόταση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης (Αρ. Πρωτ. 28719/2-112023) προς τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Θεσσαλονίκης, για συγχώνευση του 17ου Λυκείου και 13ου Γυμνασίου με το 4ο Λύκειο και 4ο Γυμνάσιο. Ζητούμε οι αρμόδιες υπηρεσίες να μην προχωρήσουν σε μεταβολή των γεωγραφικών ορίων των σχολείων που θα οδηγήσει στην αποψίλωση τους από μαθητικό δυναμικό. Να μην υπάρξει καμία αναγκαστική μετακίνηση μαθητών των σχολείων της περιοχής», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *